Rusija

Putin: Svanuće sunce, svet će postati multipolaran (VIDEO)

Opštinske vlasti treba da budu svesne potreba i zahteva porodica učesnika Specijalne vojne operacije, rekao je ruski lider
Putin: Svanuće sunce, svet će postati multipolaran (VIDEO)© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kretanje sveta ka multipolarnosti je neizbežan globalni trend koji će vremenom dodatno jačati, a oni koji ne žele da ga slede neminovno će izgubiti, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin govoreći o pokušajima da se Rusija izoluje na sednici Saveta za razvoj lokalne samouprave

"Ovaj trend – formiranje multipolarnog sveta je neizbežan. Vremenom će se samo intenzivirati. A oni koji ga ne budu pratili biće na gubitku. To je činjenica i očigledna je. Očigledna kao izlazak sunca. Tu nema šta da se uradi", rekao je ruski lider.

Prema njegovim rečima, oni koji pokušaju da spreče svet da se kreće ka multipolarnosti, samo će se suočiti sa dodatnim problemima, kojih i onako imaju preko glave.

"Neka im je Bog u pomoć", rekao je Putin i dodao da je Rusija odabrala da ide svojim putem i da za sada pokazuje dobre rezultate.

Putin je rekao da su se stanovnici Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti dugi niz godina borili da budu zajedno sa Rusijom.

"Stanovnici ovih regiona su dugo živeli u potpuno drugačijim uslovim od onih u Rusiji", rekao je Putin na sednici Saveta za razvoj lokalne samouprave.

Ruski lider je naglasio da opštinske vlasti treba da budu svesne potreba i zahteva članova porodica učesnika Specijalne vojne operacije (SVO).

On je napomenuo da "kada u opštinama rade brižni, energični, pošteni, pristojni ljudi, pokazujući iskrenu brigu za stanovnike, onda se postiže efikasno rešavanje nastalih problema". Prema njegovim rečima, "ovakav pristup poslovanju posebno je važan za podršku porodicama učesnika SVO".

Putin je pomenuo i opštinske zvaničnike, koji su odlučili da postanu dobrovoljci u SVO, rekavši da su oni pokazali primer privrženosti otadžbini.

Državna duma danas je usvojila zakon po kojem će građani koji su učestvovali u bitkama na teritoriji Donbasa od 12. maja 2014. dobiti status veterana.

Taj status će dobiti svi borci koji su sklopili ugovor ili imali druge pravne odnose sa organizacijama koje doprinose ispunjavanju zadataka Oružanih snaga tokom Specijalne operacije na teritorijama Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti.

image