Rusija

Lavrov: Amerika se uplašila i pokazala koliko ceni slobodu reči

Država koja samu sebe naziva najjačom, najpametnijom, najslobodnijom, najpravednijom, se uplašila i nije dala američke vize ruskim novinarima kako bi učestvovali na sastancima Saveta bezbednosti UN
Lavrov: Amerika se uplašila i pokazala koliko ceni slobodu reči© Tanjug/ AP Photo/Eraldo Peres

Država koja samu sebe naziva najjačom, najpametnijom, najslobodnijom, najpravednijom, se uplašila, uradila glupost i pokazala koliko zaista ceni slobodu reči i pristup informacijama, u koju se kune, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ruskim novinarima koji ipak nisu dobili američke vize radi učešća na sastancima Saveta bezbednosti UN.

"Svestan sam da se naše američke kolege slade ovakvim događajima. Ali ovog puta sam, s obzirom na ogromnu medijsku pažnju koja je bila usmerena na ovo nečuveno ponašanje, mislio da će biti drugačije. Pogrešio sam", rekao je Lavrov.

Ruske diplomate će raditi energičnije kako bi nadoknadili nedostatak ruskih novinara, koji neće prisustvovati sastancima SB UN, zahvaljujući, kako je rekao, glupim postupcima američke države.

"Radićemo i za vas, energičnije nego inače, uložićemo mnogo napora da istina dođe do svetske zajednice. Pratite šta budemo radili, delite sa svojom publikom, širite istinu dalje", poručio je Lavrov siguran da će za takve informacije biti mnogo više interesovanja nego za "kvaziinformacije" koje su Zapad "uliva u glave svojim gledaocima, slušaocima i čitaocima".

"Budite sigurni, da nećemo zaboraviti i nećemo oprostiti", poručio je Lavrov.

Portparolka ruskog MSP Marija Zaharova je objavila da su ruski novinari na moskovskom aerodromu bili do samog kraja, iako nisu imali vize.

"Ako ćemo da pričamo o pravom odnosu SAD prema novinarima - svi naši novinari su na aerodromu 40 minuta pre leta za Njujork. Vize nisu izdate. Odgovor iz američke ambasade je 'radimo na tome'", napisala je Zaharova na Telegramu.

Ranije je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao da, u slučaju da Amerika ne izda vize ruskoj delegaciji koju predvodi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, to bi bilo kršenje obaveza koje SAD, kao domaćin sedišta UN, imaju, što otežava normalno i punopravno funkcionisanje ove svetske organizacije.

Prema sporazumu između organizacije i SAD kao zemlje-domaćina sedišta, američke vlasti ne bi trebalo da sprečavaju predstavnike i zvaničnike zemalja-članica da posete UN.

Reakcija stalne misije Rusije pri UN

"Nadamo se da će rukovodstvo UN i relevantne međunarodne strukture pokloniti dužnu pažnju ovoj nečuvenoj situaciji i preduzeti neophodne korake protiv prekršioca", navodi se u komentaru stalne misije Rusije pri toj organizaciji, povodom odluke Vašingtona da ne izda vize ruskim novinarima, prenose RIA novosti.

U komentaru se napominje da su predstavnici ruskih medija poštovali sve relevantne formalnosti i rokove, istakavši da Ruska Federacija ovaj korak smatra još jednim primerom nepoštovanja međunarodnog prava od strane SAD. 

Uskraćivanje prijema na događaje UN ruskim novinarima još jednom pokazuje pravi odnos američkih vlasti prema slobodi govora i pristupu informacijama, naglašava stalna misija.

image