Nema povlačenja Putinove pozivnice za samit G20

Ambasador Indonezije u Moskvi Hoze Tavares kaže da su pozivnice poslate i da ni jedna neće biti povučena "čak i ukoliko druge zemlje budu pravile pritisak"

Pozivnica predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za učešće na samitu G20 u Indoneziji narednog meseca neće biti povučena, izjavio je ambasador te zemlje u Moskvi Hoze Tavares za TASS.

Naglasio je da su pozivnice koje šalje predsednik Indonezije Džoko Vidodo poslate i da ni jedna neće biti povučena "čak i ako druge zemlje budu pravile pritisak". U Indoneziji se nadaju, naglasio je, da će ruski predsednik prisustvovati samitu.

Indonezija, koja već decenijama neguje politiku nesvrstanosti, od početka sukoba u Ukrajini zauzela je neutralnu poziciju. Vidodo je krajem juna postao prvi azijski lider koji je od početka sukoba posetio i Moskvu i Kijev.

Samit država članica formata G20 održaće se 15. i 16. novembra na ostvu Bali u Indoneziji. Očekuje se da ovo bude prvi susret američkog predsednika Džozefa Bajedna i lidera vodećih evropskih zemalja sa Putinom i predsednikom Kine Si Đimpingom.

Predstavnici Bele kuće nedavno su izjavili da će pokušati da urade sve kako bi se izbegao direktan susret Bajdena i Putina tokom trajanja samita.

Tavares je izjavio i da je samit "prilika da se predstavnici velikih svetskih ekonomija sretnu i reše probleme sa kojima se trenutno suočavamo".