Peskov: Istina o napadima na Severni tok iznenadiće Evropu

Moskva diplomatskim kanalima radi na tome da bude uključena u istragu o sabotaži na gasovodu

Ako informacije o počiniocima terorističkog napada na Severni tok budu objavljene u javnosti, mnogi u Evropi biće iznenađeni, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao da Moskva diplomatskim kanalima radi na tome da bude uključena u istragu o sabotaži na gasovodu, prenele su "RIA Novosti".

"Ipak, Rusija nailazi na zid nespremnosti na bilo kakvu saradnju i pokušaje da zajedno dođemo do pune istine", rekao je Peskov.

Pretpostavke Moskve, kada su u pitanju počinioci dobro su poznate, ali još uvek nije moguće dobiti bilo kakve konkretne informacije zbog odbijanja Nemačke, Švedske i Danske da uključe Rusiju u istragu, istakao je portparol Kremlja.

Havarije koje su značajno oštetile gasovode Severni tok 1 i 2, namenjene za isporuku ruskog gasa Evropi, dogodile su se 26. septembra.

Rusija ih je označila kao akt međunarodnog terorizma, dok su Švedska, Danska i Nemačka navele da ne isključuju ciljanu sabotažu. Nekoliko dana posle napada, Peskov je verziju da Rusija stoji iza incidenata na sopstvenim gasovodima u teritorijalnim vodama stranih država, nazvao "glupom i apsurdnom" i pozvao na strpljenje dok se ne okonča istraga.

Portparol Kremlja tada je podsetio na reči američkog predsednika Džozefa Bajdena sa početka februara da neće više biti Severnog toka 2 ako Rusija napadne Ukrajinu.

Peskov je ukazao i na euforičnu reakciju Poljaka koji su zahvaljivali na društvenim mrežama SAD. Zahvalnost Americi je na Tviteru izrazio Radoslav Sikorski, poslanik Evropskog parlamenta i bivši ministar inostranih poslova Poljske.