Moskva o izborima na severu KiM: Sloboda i prava Srba ponovo na udaru

Izbori u četiri opštine na severu KiM dodatno su istakli pogubnost zapadne politike u regionu i potvrdili da su SAD i EU nesposobne da prevaziđu okorelo srbofobično ponašanje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

Privremeni organi samouprave u Prištini nastavljaju da zaoštravaju situaciju na tzv. Kosovu, dovodeći dijalog sa Beogradom u ćorsokak. Autohtono srpsko stanovništvo, njegova osnovna prava i slobode ponovo su na udaru, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Održavanje takozvanih opštinskih izbora 23. aprila u severnom delu autonomne pokrajine Srbije je još jedan dokaz zanemarivanja prava srpskog stanovništva. Uprkos bojkotu srpske većine, izbori su održani pod pritiskom zapadnjaka", navodi se na sajtu ruskog MSP. 

Dodaje se da je rezultat bio predvidiv, da su Srbi jednoglasno bojkotovali ovu parodiju na demokratski proces – 96,5 odsto birača nije izašlo na biračka mesta. Zanemarljivu izlaznost od 3,5 odsto, kao i nedostatak elementarnih uslova za održavanje izbora (dve trećine glasova raspoređeno je u prenosivim kontejnerima) nisu sprečili Prištinu da kaže da su izbori bili uspešni i da proglasi "pobednika" sa neskrivenim cinizmom.

"Upravo tako izgleda 'vladavina prava' u kosovskom stilu, o kojoj se toliko priča u SAD i EU. Reč je o provokativnoj zameni opšteprihvaćenih izbornih procedura sramnom imitacijom, što, ipak, u potpunosti odgovara zapadnim sponzorima Prištine: podstiču okupaciju severa tzv. Kosova, traže da se Srbima konačno oduzme njihov glas ispred svih progona i terora koje je pokrenuo lokalni "premijer" A. Kurti", dodaje se.

Kako se dalje navodi, "kosovski Albanci se ponose neispunjavanjem obaveza iz Briselskog dijaloga, prete da će sprečiti stvaranje Zajednice srpskih opština na tzv. Kosovu i povećati prisustvo teško naoružanih 'policijskih' specijalnih snaga u nealbanskim područjima, zastrašujući građane".

U saopštenju se navodi da su se izaslanici Vašingtona i Brisela dugo poigravali sa prištinskim rukovodstvom, podsticali lažne optužbe na račun srpske zajednice i zataškavali rastuću pretnju agresivnog albanskog nacionalizma. 

"'Opštinski izbori' u regionu dodatno su istakli pogubnost zapadne politike u regionu. Samovolja, diskriminacija i etničko čišćenje ne mogu dovesti do mira i harmonije. Veza između SAD i EU, nesposobna da prevaziđe okorelo srbofobično ponašanje gura tzv. Kosovo dublje u krizu", poručuju iz Moskve.

Srbi koji nisu želeli da učestvuju u izbornoj farsi, kako navode, pokazali su istinsko nacionalno dostojanstvo, jedinstvo, solidarnost u teškim uslovima i spremnost da stanu rame uz rame sa Beogradom.