Rusija

Direktor "Roskosmosa": Zaboravite na izolaciju Rusije u svemiru

Čak ni ova izolacija, koju nam nameću G7 i SAD, nije uplašila niz zemalja, poput Alžira, Mjanmara, Vijetnama, Egipta, Južne Afrike, koje učestvuju u izradi raznih ugovora sa nama za lansiranje satelita koje razvijamo po njihovoj narudžbini i stavljamo u orbitu, rekao je Jurij Borisov
Direktor "Roskosmosa": Zaboravite na izolaciju Rusije u svemiruwww.globallookpress.com © NASA/via Globallookpress.com

Neke azijske, afričke i evropske zemlje spremne su da sarađuju sa Ruskom Federacijom na temu svemira. Rusija se neće izolovati u ovoj oblasti, izjavio je generalni direktor "Roskosmosa" Jurij Borisov, prenosi TASS.

"Trudim se da dosta putujem po svetu. Kolege iz azijskih i afričkih zemalja, delom evropskih zemalja su spremne, voljne i radiće sa nama. Nećemo se izolovati", kazao je Borisov na obrazovnom maratonu "Znanje. Prvo".

Prema njegovim rečima, državna korporacija se ponaša dostojanstveno i časno, kao i da je Ruska Federacija otvorena za međunarodnu saradnju jer svemir treba da bude van politike.

On je dodao da Rusija radi na pripremi ugovora o lansiranju satelita sa Alžirom, Mjanmarom, Vijetnamom, Egiptom i Južnom Afrikom.

"Čak ni ova izolacija, koju nam nameću G7 i SAD, nije uplašila niz zemalja, poput Alžira, Mjanmara, Vijetnama, Egipta, Južne Afrike, koje učestvuju u izradi raznih ugovora sa nama za lansiranje satelita koje razvijamo po njihovoj narudžbini i stavljamo u orbitu", dodao je.

Ruska super-teška raketa biće višekratna

Borisov je naveo da tehnologije koje će biti razvijene tokom stvaranja rakete-nosača "Amur-LNG" mogu se koristiti za perspektivnu supertešku rusku raketu, koja bi trebalo da bude višekratna. 

"Tehnologije koje će biti razvijene tokom razvoja rakete-nosača Amur-LNG mogu se koristiti za stvaranje super-teške rakete-nosača koja se koristi za istraživanje dubokog svemira. I mogućnost ponovne upotrebe, naravno, kako bi se smanjila cena ovih usluga biće obavezan uslov pri stvaranju ovog budućeg prevoznika", naglasio je.

Super-teška lansirna raketa koja se razvija u Ruskoj Federaciji dobila je ime Jenisej. Prema saveznom ciljnom programu, njegovo prvo lansiranje trebalo bi da bude izvedeno 2028. godine. Nosivost prve verzije rakete trebalo bi da bude, prema Roskosmosu, do 103 tone u nisku Zemljinu orbitu. Planirano je da se raketa koristi i za misije na Mesec, uključujući sletanje astronauta na površinu prirodnog satelita Zemlje.

U oktobru 2020. godine, Aleksandar Blošenko, izvršni direktor Roskosmosa za napredne programe i nauku, rekao je za TASS da bi nadograđena prva faza perspektivne ruske rakete na metan Amur mogla da se koristi za stvaranje super-teške rakete-nosača.

image