Rusija

Ograničenje cene nafte neće imati efekta na Rusiju

Rusija ima dovoljno tankera da otpremi najveći deo svoje nafte van dometa grupe sedam najbogatijih zemalja sveta
Ograničenje cene nafte neće imati efekta na Rusijuwww.globallookpress.com © © Cfoto

Rusija ima dovoljno tankera za otpremanje većeg dela svoje nafte van dometa nove granice cena Grupe sedam najbogatijih zemalja (G7), rekli su za Rojters izvori iz industrije i jedan američki zvaničnik, istakavši tako ograničenja najambicioznijeg plana do sada za suzbijanje ratnih prihoda Moskve.

Grupa sedam zemalja složila se prošlog meseca da ograniči prodaju ruske nafte p niskoj ceni do 5. decembra, ali su se onda suočile sa zaprepašćenjem glavnih igrača u globalnoj naftnoj industriji koji se plaše da bi taj potez mogao da paralizuje trgovinu širom sveta.

Višemesečni razgovori između Sjedinjenih Država i osiguravajućih, trgovačkih i brodskih firmi ublažili su zabrinutost zbog njihove izloženosti sankcijama, ali sve strane sada shvataju da Rusija može u velikoj meri da zaobiđe plan sopstvenim brodovima i uslugama.

Prognoze o otpornosti ruske trgovine naftom i detalji razgovora između Vašingtona i globalne industrije nafte i usluga nisu ranije objavljeni.

Procene da će 80 do 90 odsto ruske nafte nastaviti da teče van mehanizma ograničenja uopšte nisu nerazumne, rekao je agenciji Rojters neimenovani zvaničnik američkog Ministarstva finansija.

U takvom scenariju, samo između jedan i dva miliona barela dnevno ruskog izvoza sirove nafte i rafinisanih proizvoda moglo bi da bude zatvoreno, rekao je zvaničnik, koji je odbio da bude imenovan zbog osetljivosti situacije.

Rusija je u septembru izvozila više od sedam miliona barela dnevno.

To bi moglo da izazove finansijske i tehničke poteškoće po Rusiju, ali bi takođe lišilo svet jednog do dva procenta globalne ponude baš u trenutku kada inflacija raste i recesija preti.

Indija i Kina su poslednjih meseci povećale kupovinu ruske nafte uz velike popuste, ali nijedna nije podržala ograničenje. 

SAD su, navodi Rojters, svesne da gornja granica cena daje moć Kini i Indiji da kupuju rusku naftu po nižim cenama, što će koristiti njihovim ekonomijama.

Industrijski i politički veterani još ranije su uvideli ograničenja plana za koji se u početku činilo da će čitavu rusku trgovinu imati na nišanu, ali čiji bi obim sada mogao biti znatno smanjen.

"U teoriji postoji dovoljno velika flota u senci da nastavi tokove ruske sirove nafte nakon 5. decembra“, rekao je za Rojters Andrea Olivi, globalni šef odeljenja derivata u gigantu za trgovinu robom "Trafigura".

"Mnogi od ovih plovila u senci će moći da se samoosiguraju ili će moći da budu osigurani kod ruskog pomorskog osiguravajućeg društva", dodao je on.

Rusija je skoro u potpunosti zaobišla zabranu tako što je angažovala kineske, indijske i sopstvene brodove - čija je prosečna starost skoro dve decenije. Zbog toga bi, ocenjuju u banci "Džej-Pi Morgan", ruski izvoz u decembru mogao da bude smanjen za samo 600.000 barela dnevno u poređenju sa septembrom.

"Trgovci naftom koji trguju ruskom naftom više nisu u Švajcarskoj, Ženevi ili Londonu. Oni više dolaze sa Bliskog istoka“, rekao je šef ekonomskog sektora i istraživanja nove generacije u švajcarskom fondu "Julijusu Beru", Norbert Ruker.

"Ako pogledate azijske kupce nafte, brodova, osiguranja – čini se da se ovo sve više radi iz Azije", dodao je on.

Plan o ograničenju cena G7 dogovoren u septembru, SAD su prodale igračima u industriji kao sigurnosni ventil za potpune zabrane EU na ruske isporuke ratifikovane u junu.

Pomorske osiguravajuće kuće koje poštuju zakone EU, osiguravaju 95% svetske trgovine naftom brodovima, što znači da je potez EU mogao da zaustavi većinu ruskog izvoza.

To bi se možda "obilo o glavu" zemljama koje su uvele sankcije tako što bi cene energije porasle usred ionako duboke krize troškova života dok se nazire potencijalna globalna recesija.

Zbog toga je G7 ponudio "zaobilazno" rešenje za ograničenje cena, ali ono, kako se čini, ima sopstvena ograničenje.

image