Zaharova: Ruski narod ubijaju rukama režima koji su SAD državnim udarom dovele na vlast

Kakve god nesuglasice SAD imale sa ruskom vladom, to nisu nesuglasice sa ruskim narodom, kazala je američka ambasadorka u Rusiji Lin Trejsi

Ruski narod ubijaju po nalogu Sjedinjenih Američkih Država, njihovim novcem, oružjem i rukama režima, koji su dovele na vlast državnim udarom koji su, nije teško pogoditi, organizovale SAD, ukazala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu.

Time je prokomentarisala reči američke ambasadorke u Rusiji za "Komersant" u kome je Lin Trejsi rekla "kakve god nesuglasice SAD imale sa ruskom vladom, to nisu nesuglasice sa ruskim narodom", kao i da uništenje Rusije i njene budućnosti nije cilj SAD.

"Pritom, omiljeni trik američkih vlasti i ambasade je izdavanje viza tek nakon što prođe datum polaska", ukazala je Zaharova, komentarišući to što ruski novinari nisu dobili američke vize za učešće na sednicama Saveta Bezbednosti UN na kojima je nedavno gostovao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Trejsi je u intervjuu neukusno prokomentarisala da su ruski novinari mogli da dolete do Njujorka na sednicu SB UN nekim narednim letom, nakon što su im vize izdate.

"Lin, zar ste i vi kao Analena Berbok i Liz Tras? Zar i vi ne znate šta znači 360 stepeni, i da su Crno i Baltičko more dva različita mora? Ili  samo otvoreno lažete?", navela je Zaharova i objasnila da ruski novinari nisu mogli da dolete prvim sledećim letom, jer od Moskve do Njujorka već dugo nema direktnih letova i to zbog "upitne milosti američkih vlasti".

Da su to uradili, došli bi u sedište UN tek pošto bi boravku delegacije Lavrova došao kraj, a i polovini novinara vize nisu ni izdate, ukazala je ruska zvaničnica.

"Zar Vam osoblje to nije reklo, Lin? Evo ja ću da ispravim taj propust. Ne dozvolite da Vas podređeni zavaraju", napisala je Zaharova.

Nekorektan odnos američkih vlasti prema novinarima je svima odavno poznat, navela je Zaharova i dodala: "Svi već znaju za mnoge takve primere, ali ambasadorka SAD i dalje besramno širi laži. Fuj", napisala je ruska zvaničnica.