Rusija

Šojgu: Cilj Amerike je da Rusiji nanese poraz i da ugrozi Kinu

U želji da zadrže globalnu dominaciju, SAD i njihovi saveznici ozbiljno su nagrizli globalnu bezbednosnu arhitekturu, istakao je ruski ministar odbrane
Šojgu: Cilj Amerike je da Rusiji nanese poraz i da ugrozi KinuGetty © Handout / Handout

Sukob u Ukrajini potvrđuje da su Vašington i njegovi saveznici usredsređeni na provociranje drugih zemalja na vojnu konfrontaciju sa Moskvom i Pekingom, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku ministara odbrane zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Nju Delhiju. 

Šojgu se tokom dana sastao i sa kineskim kolegom Li Šanfuom.

Jasna potvrda takve zločinačke politike je sukob u Ukrajini, siguran je ruski ministar.

"Pravi cilj Amerike je da nanese strateški poraz Rusiji, da stvore pretnju Kini i održe svoju monopolsku poziciju u svetu", ukazao je Šojgu.

Amerika je zarad tih ciljeva, prema njegovim rečima, potrošila više od pet milijardi američkih dolara na državni prevrat na Majdanu 2014. godine, koji je doveo do formiranja neprijateljskog, nacističkog, rusofobičnog režima na granicama Rusije, koji je željno žurio da reši "rusko pitanje" u Ukrajini.

"S obzirom da je Kijev odbio da ispoštuje sporazume iz Minska i stvarnu pretnju po stanovnike Donbasa, odlučili smo da sprovedemo Specijalnu vojnu operaciju", rekao je Šojgu.

Protivljenje Zapada jačanju multipolarnog sveta se najaktivnije sprovodi u azijsko-pacifičkom regionu, gde su SAD inicirale urušavanje postojećeg sistema regionalne saradnje zasnovanog na Asocijaciji nacija jugoistočne Azije (ASEAN) i gde su stvorile nove vojno-političke blokove rekao je Šojgu.

Kada formiraju svoje blokove, SAD na nezavisne države vrše neviđen pritisak, koriste otvorene ucene, pretnje, obojene revolucije i državne udare, šire grube dezinformacije, kazao je Šojgu.

"Vašington se spaja sa NATO savezom, koji i u ovom regionu pretenduje na dominantnu ulogu", rekao je i dodao da SAD promovišu koncept slobodnog i otvorenog indopacifičkog regiona, koji "podrazumeva izgradnju blokovskog sistema međudržavnih odnosa u kome Amerikanci sebi prisvajaju ovlašćenja da određuju norme i pravila ponašanja".

"Formira se front za obuzdavanje Kine. Takozvani tajvanski problem se namerno zaoštrava, teritorijalni sporovi u Južnom kineskom i Istočnom kineskom moru se zagrevaju", naglasio je ruski ministar, napominjući da je neophodno da se sačuva jedno od glavnih dostignuća u Aziji - neblokovska i ravnopravna interakcija.

Pored toga, napomenuo je, postoji pozitivno iskustvo interakcije u okviru ŠOS-a, gde se realizuju obostrano korisni projekati na bilateralnoj osnovi.

Zapad dugo pripremao sukob u Ukrajini

Borbeni potencijal i sposobnosti gotovo svih zemalja Severnoatlantske alijanse iskorišćeni su protiv Rusije početkom Specijalne vojne operacije u Ukrajini, rekao je Šojgu.

"Zapad je pokazao da je blagovremeno bi pripremljen za borbu sa Ruskom Federacijom", ukazao je ruski ministar odbrane.

"Odmah su uvedene ogromne sankcije Rusiji, organizovane su isporuke oružja Ukrajini, slali su obaveštajne podatke, a vojni savetnici i plaćenici su odmah poslati u zonu borbenih dejstava", primetio je Šojgu i dodao da je pritom bio uključen vojni potencijal i sposobnosti gotovo svih zemalja NATO-a.

Vašington i njegovi saveznici ozbiljno su narušili globalnu bezbednosnu arhitekturu u pokušaju da održe globalnu dominaciju, rekao je ruski ministar odbrane.

"U nastojanju da zadrže globalnu dominaciju, SAD i njihovi saveznici ozbiljno su nagrizli globalnu bezbednosnu arhitekturu. Na njihovu inicijativu pokrenut je proces rušenja i demontiranja ključnih sporazuma o kontroli naoružanja i izgradnji poverenja", rekao je ruski ministar odbrane.

Amerika u biolaboratorijama u Ukrajini razvija komponente za biološko oružje

Vojno-biološki programi koje Pentagon sprovodi u Ukrajini imaju za cilj razvoj komponenti biološkog oružja, rekao je ruski ministar odbrane i napomenuo da se aktivnosti SAD na prenošenju najopasnijih istraživanja u treće zemlje nastavljaju.

"Na primeru Ukrajine vidimo dvostruku svrhu ovih programa i njihovu stvarnu usmerenost na razvoj komponenti biološkog oružja, što je direktno kršenje Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja", ukazao je Šojgu.

Vojno-biološka aktivnost SAD je krajnje zabrinjavajuća, rekao je i dodao da je Rusija u više navrata skretala pažnju svetske zajednice na ovaj problem i jer je primetila da sprovođenje vojno-bioloških programa Pentagona na nacionalnoj teritoriji i šire predstavlja ozbiljnu opasnost za druge države i čitave regione", rekao je Šojgu.

Deo strategije SAD u oblasti biološke bezbednosti je, prema njegovim rečima, prenos najopasnijih istraživanja u treće zemlje, daleko od svoje teritorije.

"Sva ta aktivnost se nastavlja, a prati je nejasna reakcija nekih država zbog straha od sukoba sa američkim vlastima", rekao je ruski ministar odbrane i dodao da će ruski stručnjaci nastaviti pažljivo da prate planove Vašingtona i dele informacije o nastalim biološkim pretnjama.

Kirgistan i Tadžikistan

Rusija podiže borbenu gotovost u svojim bazama u Kirgistanu i Tadžikistanu svesna da SAD i njihovi saveznici pokušavaju da obnove svoje vojno prisustvo u Centralnoj Aziji, izjavio je ruski ministar odbrane.

"SAD i njihovi saveznici, pod izgovorom da pomažu u borbi protiv terorizma, pokušavaju da obnove svoje vojno prisustvo u Centralnoj Aziji. Smatramo da su zahtevi zemljama regiona da se vojna infrastruktura razmesti u regionu direktna pretnja stabilnosti u prostoru zemalja članica ŠOS-a", naglasio je Šojgu.

Istovremeno, Šojgu je napomenuo da "zemlje NATO-a, nakon rezultata svog dvadesetogodišnjeg prisustva na tlu Avganistana i naknadnog brzog povlačenja, snose najveću odgovornost za tamošnju situaciju". "Oni treba da snose glavne finansijske troškove rekonstrukcije posle konflikta", rekao je ruski ministar odbrane.

Zapadno oružje u rukama terorista

Oružje poslato Ukrajini dospeva na "crno tržište", a potom u ruke terorističkih organizacija, što utiče na stabilnost Evrope i sveta u celini, pogotovo ako se uzme u obzir municija sa osiromašenim uranijumom koju je Kijevu "donirala" Velika Britanija, kazao je Šojgu.

Prema njegovim rečima,"snabdevanje Kijeva oružjem samo produžava sukob, dovodi do novih žrtava i uništavanja infrastrukture".

"Rusiji nije preostalo ništa drugo, nego da vojnim sredstvima otkloni pretnje koje dolaze sa teritorije Ukrajine. Naši zadaci su jasni i Specijalna vojna operacija (SVO) će biti sprovedena u celini", rekao je Šojgu.

image