Rusija

Šojgu: Ukrajina se sprema da upotrebi "prljavu bombu", Zelenski demantuje

Ruski ministar odbrane upozorava na provokacije Kijeva
Šojgu: Ukrajina se sprema da upotrebi "prljavu bombu", Zelenski demantujewww.globallookpress.com © © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao je telefonom proteklog vikenda sa francuskim kolegom Sebastijenom Lekornuom, američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, britanskim Benom Volasom i turskim ministrom Hulusijem Akarom.

Kako je saopšteno iz ruskog Ministarstva odbrane, Šojgu je sa kolegama iz NATO saveza razgovarao o situaciji u Ukrajini koja se, kako je navedeno, rapidno pogoršava.

Šojgu je francuskom ministru rekao da je zabrinut zbog mogućih provokacija Ukrajine. Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da Kijev upotrebi "prljavu bombu", eksplozivnu napravu koja kombinuje radioaktivni materijal sa konvencionalnim eksplozivom.

Ovo je drugi razgovor Šojgua sa Ostinom u roku od nekoliko dana, posle višemesečne pauze u odnosima zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski demantovao je navode Moskve da se Kijev priprema da upotrebi "prljave bombe" u okviru napada pod lažnom zastavom.

Novinska agencija RIA Novosti je ranije javila da bi cilj takve provokacije bio da se optuži Moskva da koristi oružje za masovno uništenje u nameri da  se "pokrene moćan antiruska kampanja".

Posle vikend razgovora Šojgua i NATO ministara, oglasio se Stejt department koji je preneo zajedničko saopštenje vlada Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije.

U saopštenju se navodi da su ministri jasno poručili svom ruskom kolegi da "odvacuju sve očigledno lažne optužbe da Ukrajina planira da upotrebi prljavu bombu na svojoj teritoriji".

"Svet je prozreo pokušaj da se ova optužba iskoristi kao izgovor za eskalaciju", navodi se u zajedničkom saopštenju koje nije potpisala Turska, koja i dalje održava dobre odnose sa Rusijom.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini pokrenuta je krajem februara. Zapad i Kijev spekulišu da bi Moskva mogla da upotrebi nuklearno oružje u sukobu.

Brojni ruski zvaničnici su insistirali da zemlja nikome nije pretila nuklearnim oružjem i ukazivali na rusku vojnu doktrinu, koja kaže da se nuklearno oružje može koristiti samo ako se takvo oružje ili drugo oružje za masovno uništenje koristi protiv Rusije, ili ako je suočena sa egzistencijalnom pretnjom od konvencionalnog oružja.

image