Rusija

Peskov: Moldavija ubrzano plovi ka rusofobiji

Portparol Kremlja prokomentarisao odluku Kišinjeva da se ruskom predsedniku zabrani ulazak u Moldaviju
Peskov: Moldavija ubrzano plovi ka rusofobijiwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Rukovodstvo Moldavije ubrzano ide ka rusofobiji, zbog čega veoma žalimo, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući poslednju odluku Kišinjeva kojom su vlasti Moldavije zabranile predsedniku Rusije Vladimiru Putinu ulazak na teritoriju te zemlje. 

Ipak, Peskov je naglasio da antiruska raspoloženja nisu dominantna u tom društvu, u kojem, kako je kazao, ima različitih mišljenja, uprkos tome što se vlasti veoma trude da postanu neprijateljska država za Moskvu.

"Svi vidimo proteste, vidimo ogroman broj onih koji se ne slažu sa takvom politikom u zemlji", objasnio je Peskov danas za medije. 

Moldavija je, podsetimo, nedavno sastavila spisak zvaničnika iz Rusije, kojima je zabranjen ulazak na njenu teritoriju, međutim, tamošnje vlasti još nisu obelodanile sva imena. Bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev danas je, takođe, prokomentarisao ovu odluku, rekavši da Moldavije kao države više ni nema, te da ruski zvaničnici ni ne planiraju da je posete. 

U toj zemlji sada se odvijaju veoma zanimljivi procesi, kazao je Peskov. "Već su uništili svoj jezik - više ga ne nazivaju moldavskim. Vidimo da postoji težnja da Rumunija Moldaviju uzme pod svoje okrilje, vidimo akcije koje su usmerene na svesno podrivanje svog sopstvenog suvereniteta", objasnio je on.  

U isto vreme, kako kaže, čini se da u Kišinjevu smatraju da će pre ući u Evropsku uniju ukoliko u zemlji procveta rusofobija. "Iz nekog razloga oni izjednačavaju svoje napore koji se tiču evrointegracija sa rusofobijom. Oni smatraju da to treba da bude apsolutni atribut evrointegracija - da se mrzi Rusija i bilo šta što je proruski orijentisano".

Ubrzo nakon današnjih izjava Peskova, Medvedeva i portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove, moldavsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ruskog ambasadora na razgovor.

O sporazumu o žitu: Loša perspektiva

Komentarišući prehrambeni sporazum koji pretpostavlja izvoz ruskog i ukrajinskog žita iz tri luke Crnog mora, Peskov je poručio da smatra da je perspektiva tog sporazuma loša, jer deo postignutih dogovora još nije sproveden u delo, iako je Moskva nebrojeno puta isticala da se one tačke sporazuma koje se odnose na ruske prehrambene proizvode još ne ispunjavaju. 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres u svom pismu predsedniku Rusije Vladimiru Putinu izneo je nedavno niz argumenata po ovom pitanju, ali, kako ocenjuje portparol Kremlja, ništa se nije promenilo.

"U ovom slučaju ništa se nije promenilo. Zaista, predsednik je dobio poruku od gospodina Guteresa, koja je preneta preko (ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja) Lavrova. U njoj se prilično detaljno argumentuje šta se sve preduzima kako bi se realizovao dogovor, ali ništa se nije promenilo". 

Zbog svega ovoga, svetsko tržište trpi posledice, dodao je on.

image