Rusija

Požar u Sevastopolju: Skladište nafte napadnuto dronovima, oštećena četiri rezervoara (VIDEO)

Napad na Sevastopolj je teroristički akt, poručili su iz Ruske dume
Požar u Sevastopolju: Skladište nafte napadnuto dronovima, oštećena četiri rezervoara (VIDEO)© Tanjug/Sevastopol Governor Mikhail Razvozhaev telegram channel

U sevastopoljskom zalivu izbio je požar u rezervoaru sa gorivom, saopštio je gubernator Mihail Razvožajev, dodajući da je do toga došlo najverovatnije usled pada drona.

"Požar u Gagarinskom okrugu na skladištu nafte je lokalizovan. Vatrogasci će u potpunosti ugasiti požar do 18.00 časova. Prema preliminarnim podacima, uzrok požara je napad dve neprijateljske bespilotne letelice", rekao je Razvožajev.

On je dodao da je površina zahvaćena požarom oko 1.000 kvadratnih metara, da nema povređenih nema, kao ni opasnosti po civilne objekte. 

"Uključene su sve snage Ministarstva za vanredne situacije u Sevastopolju, pristigle su vatrogasne ekipe iz Republike Krim. Uključeni su i resursi Crnomorske flote. Vatrogasci su takođe počeli da gase požar. Situacija je pod kontrolom", kazao je.

Prema njegovim rečima, nakon što su dva drona napala naftno skladište, oštećena su četiri rezervoara sa gorivom u okolini grada.

Požar je lokalizovan, a u potpunosti će biti ugašen do večeras.

Državna duma: Napad na Sevastopolj je teroristički akt

Poslanik ruske Državne dume Mihail Šeremet rekao je da je napad ukrajinskih dronova na Sevastopolj teroristički akt, koji imaju za cilj da zastraše civilno stanovništvo.

"Akcije ukrajinskih vlasti treba gledati kao teroristički napad čiji je cilj zastrašivanje civilnog stanovništva. Odgovornost za ono što se dogodilo leži na Kijevu i Lavovu, gde se nalaze oni neljudi koji su dali naređenje da se napadne miran grad", rekao je Šeremet.

Prema njegovim rečima, kijevske vlasti "izvode napade na Sevastopolj krijući se ispod maske Sporazuma o žitu", što dovodi u pitanje njegovo dalje postojanje.

Podsetimo, ranije je Ministarstvo odbrane Rusije napomenulo da je Ukrajina 23. marta i 24. aprila, kršeći garancije da neće koristiti humanitarni koridor, napala baze Crnomorske flote u Sevastopolju i civilnu infrastrukturu Krima, kao i da teroristički napadi ugrožavaju produženje Sporazuma o žitu posle 18. maja.

Sporazum o žitu, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. Paket sporazuma predviđa i deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva. Moskva je napomenula da upravo to nije učinjeno, dok je iz UN bilo uveravanja da će ta ograničenja biti ukinuta.

image