Ruski ambasador u Poljskoj: Kako Moskva odluči, tako će i biti - spremni smo

Rad škole pri ruskoj ambasadi u Varšavi biće nastavljen nakon majskih praznika, rekao je Sergej Andrejev

Rad škole pri ruskoj ambasadi u Varšavi biće nastavljen nakon majskih praznika u jednoj od diplomatskih zgrada, saopštio je ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev.

"Mislim da će se nastava održavati kao i obično, počevši od 10. maja", rekao je Andrejev.

Prema rečima ambasadora, osoblje škole je angažovano na uklanjanju opreme iz zgrade koju su zaplenile poljske vlasti.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti prekida diplomatskih odnosa, Andrejev je napomenuo da je ruska ambasada u Varšavi spremna na sve odluke Moskve nakon što su poljske vlasti zauzele rusku školsku zgradu.

"Odluke se donose u Moskvi. Kako naše rukovodstvo odluči, tako će biti", poručio je.

Podsetimo, predstavnici lokalne vlasti i policija u Varšavi upali su juče u školu pri ruskoj ambasadi, razvalivši vrata, prenele su "RIA Novosti".

Na licu mesta su bili prisutni i predstavnici ruske ambasade, uključujući zamenika ambasadora Andreja Ordaša. Predstavnici poljskih vlasti su zahtevali da se otvore vrata na školi, ali je ruska strana to odbila.

Ordaš je istakao da su nezakonite sve odluke o zapleni zgrade. On je upozorio poljske vlasti na uzvratne diplomatske mere. Nakon toga su predstavnici specijalnih službi koji su stigli na lice mesta razvalili kapiju i upali u zgradu škole. Potom su blokirali ulaz kako ne bi mogla da se iznese imovina.

U školskoj zgradi bilo je 29 ljudi, zaposlenih i članova njihovih porodica, uključujući i decu. Svima njima poljske vlasti su naredile da napuste zgradu.