Rusija

Zaharova: EU izgubila moralno pravo da govori o ratnim zločinima

Osam godina evropski blok okretao je glavu od bombardovanja civila u Donbasu, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: EU izgubila moralno pravo da govori o ratnim zločinimawww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Posle godina ignorisanja patnji civila u Donbasu, Evropska unija nema pravo da optužuje Moskvu za ratne zločine u Ukrajini, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova reagujući na izveštaj Evropskog saveta, u kojem je najveći deo posvećen ukrajinskoj krizi i ulozi koju u tome ima Rusija.

Kao vrhunac licemerja, Zaharova vidi zaključke Evropskog saveta u kojima se Moskva osuđuje za napade projektilima i dronovima na civilne ciljeve u Kijevu i drugde u Ukrajini, uz zaključak da je sve više dokaza da su Rusi počinili ratne zločine protiv Ukrajinaca, preneo je TASS.

"Evropska unija izgubila je moralno pravo da govori o ratnim zločinima jer je tokom osam godina okretala glavu na to što režim u Kijevu ubija civile, žene i decu u bombardovanju Donbasa", rekla je Zaharova.

Ona je optužila zemlje EU za "zataškavanje zločina Kijeva" i istakla da, umesto traženja mirnog rešenja, evropski blok "bezumno ulaže značajne sume novca u produžetak borbenih dejstava".

Zaharova je ukazala da ukrajinski vojnici koji su prošli zapadnu obuku i dobili njihovo oružje targetiraju civile.

"Odluke usvojene na sastanku Evropskog saveta još jednom su potvrdile konfrontirajuću prirodu politike EU", navela je Zaharova odgovarajući na novinarska pitanja.

Prema njenom mišljenju, Evropska unija pretvara se u prostor bezakonja gde se narušavaju prava građana i investitora.  

Zaharova je zapazila i da se nigde u izveštaju ni rečju ne pominje potreba za istragom sabotaže na gasovodima Severni tok 1 i 2.

Osim što je označena kao jedini krivac za energetsku i ekonomsku krizu, Rusija je prema mišljenju Evropskog saveta počinilac brojnih ratnih zločina u Ukrajini, od koje se traži bezuslovno povlačenje sa teritorije ove zemlje, dok se Kijevu obećava pomoć po receptu Bajdenove administracije "dok god bude bilo potrebno".

image