Rusija

Kremlj: Istraga sabotaže Severnog toka mora da bude transparentna, želimo rezultate

Uslovi Rusije kada je u pitanju Sporazum o žitu nisu ispunjeni, a vreme leti, istakao je Peskov
Kremlj: Istraga sabotaže Severnog toka mora da bude transparentna, želimo rezultatewww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Istraga o terorističkom napadu Severnog toka treba da bude transparentna za sve - svet treba da otkrije ko je kriv, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Još jednom insistiramo da ako postoje podaci, moraju biti objavljeni. Istraga o ovom terorističkom napadu mora biti transparentna. I mora se ubrzati", naglasio je portparol Kremlja.

Komentarišući izveštaje o slikama ruskog broda u Baltičkom moru snimljenim nekoliko dana pre eksplozije Peskov je rekao da je normalno što ruski brodovi plove Baltikom i da postoje stotine fotografija ruskih brodova.

I Rusija i Kina su ranije predložile Savetu bezbednosti UN da usvoji rezoluciju za stvaranje nezavisne komisije međunarodnih eksperata za istragu sabotaže. Međutim, Savet bezbednosti nije usvojio rezoluciju zbog stava zapadnih zemalja. Za rezoluciju su glasale samo Ruska Federacija, Kina i Brazil. Ostali članovi su bili uzdržani.

Sporazum o žitu - vreme leti

Uslovi žitnog posla u delu ruskog poljoprivrednog sektora nisu ispunjeni, a vreme leti, istakao je Peskov.

"Pozicija Rusije je dobro poznata, znate da je ugovor svojevremeno produžen za dva meseca. Vreme prebrzo prolazi. Nisu ispunjeni uslovi ugovora u delu koji se tiče ruskog poljoprivrednog sektora. Dijalog će se nastaviti", rekao je on.

Ranije je Rojters, pozivajući se na ukrajinski izvor, tvrdio da su pregovori o crnomorskoj inicijativi zakazani za sredu uz učešće svih njenih učesnika, ne precizirajući mesto održavanja.

Peskov je naglasio da problemi na koje ukazuje Rusija uopšte nisu uslovi, već sastavni deo načelno dogovorenog paketa sporazuma, premda ruski deo nikada nije ispunjen do kraja.

Kontakti svih strana uključenih u prehrambenu inicijativu su u toku, ali za sada ne donose nikakve rezultate, dodao je Peskov.

Nemačka ne može da prati gde Kijev koristi oružje

Nemačka nema mogućnost da prati da li će Ukrajina da upotrebi isporučeno oružje za napad na Rusiju, napomenuo je Peskov, komentarišući reči nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Šolc je izjavio da će Berlin izbegavati jednostrane korake kada je u pitanju naoružavanje ukrajinskog režima, kao i neće dozvoliti Ukrajini da gađa rusku teritoriju oružjem koje joj je Berlin isporučio.

"Prvo, Nemačka nema načina da to prati, to se može nedvosmisleno reći. Drugo, oružje koje je Nemačka isporučila kijevskom režimu već se koristi za napade na teritoriju Rusije, jer Donbas je ruska teritorija", kazao je Peskov naglašavajući da umešanost Nemačke u sukob raste svakim danom.

SAD mogu samo da nagađaju

Sjedinjene Američke Države ne mogu da znaju koliko je ljudi Rusija izgubila u Specijalnoj vojnoj operaciji (SVO), mogu samo da nagađaju brojke, a ko želi informacije treba da se osloni na podatke ruskog Ministarstva odbrane, istakao je Peskov.

Ranije su brojni mediji, pozivajući se na koordinatora za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džona Kirbija, pisali da je navodno više od 100.000 ruskih vojnika poginulo ili teško povređeno tokom SVO.

Još jednom je podsetio da SVO ima za cilj da eliminiše pretnje po Rusku Federaciju koje dolaze od kijevskog režima.

Rusofobija zahvatila umove poljskih vlasti

Bilateralne odnose Rusije i Poljske ne čeka ništa dobro jer je rusofobija je zahvatila umove poljskih vlasti, siguran je Peskov.

Prethodno je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na Tviteru na engleskom jeziku napisao da Poljska za Rusiju ne treba da postoji dok su na vlasti rusofobi, dodajući da je Ukrajina puna poljskih plaćenika.

"Sudeći po ponašanju poljskih vlasti sada, naše bilateralne odnose ne čeka ništa dobro. A poljske vlasti rusofobija koja im je zahvatila umove lišava trezvenosti u pristupu svemu što je vezano za Rusiju, a lišava ih i sposobnosti da preduzmu neke manje-više jasne, promišljene akcije. Sve to ne može ostati bez posledica", objasnio je portparol Kremlja.

image