Rusija

Peskov: Amerika odgovorna za napad na Kremlj

Odluke o terorističkim napadima donosi Vašington, a Kijev ih izvršava, rekao je portparol Kremlja
Peskov: Amerika odgovorna za napad na KremljGetty © Photo by Ronald Martinez/Getty Images

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države stoje iza ukrajinskog napada na Kremlj. Odluke o takvim terorističkim napadima donose SAD, a Ukrajina ih izvršava, ukazao je portparol Kremlja.

"Znamo dobro da se odluke o takvim akcijama i takvim terorističkim napadima ne donose u Kijevu, već u Vašingtonu. A Kijev radi šta mu je rečeno da uradi", rekao je Peskov.

On je dodao da Moskva zna da "često, same ciljeve ne određuje Kijev već Vašington, i da onda te ciljeve šalju Ukrajini".

"Kijevu nije svaki put dato pravo da bira sredstva. To se takođe često diktira sa druge strane okeana. Mi to dobro znamo i svesni smo toga. Vašington mora da razume da mi to znamo", naglasio je.

Peskov je istakao da ruski predsednik Vladimir Putin uvek ostaje miran u teškim situacijama i da je takva bila njegova reakcija na ovaj napad na Kremlj.

"Predsednik uvek zadržava smirenost i staloženost u teškim, ekstremnim situacijama. Dakle, ništa novo se nije desilo u vezi sa tim", kazao je.

Putin dugo pozivao Zapad da "ne hrani" međunarodni terorizam

Peskov je dodao da je početkom 2000-ih, kada se Rusija borila protiv međunarodnog terorizma u Čečenskoj Republici, ruski predsednik je u više navrata pozivao zapadnu zajednicu i pozivao ih da ne hrane međunarodne teroriste iz ruku.

"Jer, pre ili kasnije, oni će vas udariti, rekao je predsednik Putin tada. Nisu slušali. I mnoge zemlje sveta suočile su se sa monstruoznim manifestacijama međunarodnog terorizma. Desile su se mnoge tragedije. Zaista ne želim da ljudi zaborave ovu priču", dodao je portparol Kremlja.

image
VV inauguration
banner