Peskov: Amerika odgovorna za napad na Kremlj

Odluke o terorističkim napadima donosi Vašington, a Kijev ih izvršava, rekao je portparol Kremlja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države stoje iza ukrajinskog napada na Kremlj. Odluke o takvim terorističkim napadima donose SAD, a Ukrajina ih izvršava, ukazao je portparol Kremlja.

"Znamo dobro da se odluke o takvim akcijama i takvim terorističkim napadima ne donose u Kijevu, već u Vašingtonu. A Kijev radi šta mu je rečeno da uradi", rekao je Peskov.

On je dodao da Moskva zna da "često, same ciljeve ne određuje Kijev već Vašington, i da onda te ciljeve šalju Ukrajini".

"Kijevu nije svaki put dato pravo da bira sredstva. To se takođe često diktira sa druge strane okeana. Mi to dobro znamo i svesni smo toga. Vašington mora da razume da mi to znamo", naglasio je.

Peskov je istakao da ruski predsednik Vladimir Putin uvek ostaje miran u teškim situacijama i da je takva bila njegova reakcija na ovaj napad na Kremlj.

"Predsednik uvek zadržava smirenost i staloženost u teškim, ekstremnim situacijama. Dakle, ništa novo se nije desilo u vezi sa tim", kazao je.

Putin dugo pozivao Zapad da "ne hrani" međunarodni terorizam

Peskov je dodao da je početkom 2000-ih, kada se Rusija borila protiv međunarodnog terorizma u Čečenskoj Republici, ruski predsednik je u više navrata pozivao zapadnu zajednicu i pozivao ih da ne hrane međunarodne teroriste iz ruku.

"Jer, pre ili kasnije, oni će vas udariti, rekao je predsednik Putin tada. Nisu slušali. I mnoge zemlje sveta suočile su se sa monstruoznim manifestacijama međunarodnog terorizma. Desile su se mnoge tragedije. Zaista ne želim da ljudi zaborave ovu priču", dodao je portparol Kremlja.