Rusija

Putin: Kad je teško, Zapad ćuti o ekonomiji

Mali biznis je postao pravi pokretač strukturne rekonstrukcije ruske privrede, kazao je ruski ministar ekonomije
Putin: Kad je teško, Zapad ćuti o ekonomiji© kremlin.ru

Mnoge zemlje Zapada, izgleda, pre biraju da ne govore i da potpuno prećute podatke o ekonomskim teškoćama, ukazao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa ministrom za ekonomski razvoj Maksimom Rešetnjikovim.

Prema informacijama ruskog ministra za ekonomski razvoj, mnoge države su ekonomske posledice pandemije korona virusa prevazišle velikim zaduživanjem, što je dovelo do povećanja inflacije.

Ali, kako kaže ruski predsednik, one više vole da o tome ne govore.

"Gledam ponekad zapadnu analitiku, evropske i američke kanale informisanja. Potpuno prikrivaju informacije o ekonomskim problemima. O tome niko stručan ne govori", primetio je Putin.

Ekonomija u Rusiji ima dobre rezultate, naglasio je ruski predsednik rekavši da je nizak javni dug Rusije dobar pokazatelj, posebno u poređenju sa drugim zemljama.

"Javni dug Ruske Federacije je 14,9 posto. SAD imaju 121,7 posto, Evrozona 90,9 posto, Nemačka - 66,5, Francuska - 111,1 posto. Naš državni dug je dobar pokazatelj", naglasio je Putin.

Ruski ministar ekonomije je ukazao da je mali biznis postao pravi pokretač strukturne rekonstrukcije ruske privrede i to zahvaljujući politici sistematskih promena koja je godinama vođena, i zahvaljujući nacionalnom projektu "Mala i srednja preduzeća i podrška individualnim preduzetničkim inicijativama".

"Svaka deseta rublja kredita u privredi malih i srednjih preduzeća je na neki način podržana državnim finansijama", naglasio je Rešetnjikov.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo za ekonomski razvoj sada razvija dva glavna programa podrške sektoru malih i srednjih preduzeća: takozvano krovno finansiranje – kada vlasti garantuju pokriće dela gubitaka banaka od kreditiranja malih preduzeća, a Centralna banka program za finansiranje banaka za kreditiranje malih preduzeća po preferencijalnim stopama.

Zahvaljujući ovim programima, prema njegovim rečima, u regionima je postalo dostupno povlašćeno kreditiranje. "Ako su ranije samo vodeći centri u državi, tj. veći gradovi imali povlastice, svi ovi alati sada obezbeđuju da beneficije budu dostupne širom zemlje", rekao je on.

Ministar je rekao da je preduzećima u pograničnim oblastima koja su imala težak period zbog aktuelne situacije - preduzećima u Belgorodskoj, Brjanjskoj i Kurskoj oblasti i na Krimu – pružena neophodna pomoć.

"Molim vas da nastavite tako i pomažite", rekao je Putin ističući da je podrška pogođenim regionima neophodna.

Prema rečima ministra, rešenje je prihvaćeno i u regione je već uloženo ranije odvojenih milijardu rubalja.

image