Nebenzja: Zahtevi da Rusija ne predsedava Savetom bezbednosti UN bili su smešni

Predsedavanje je proteklo onako kako dolikuje – svi planirani događaji su organizovani, istakao stalni predstavnik Ruske Federacije u UN

Pozivi nekih zemalja da se predsedavanje Rusije u Savetu bezbednosti UN preda nekom drugom su bili smešni, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja u intervjuu za "RIA Novosti".

Rusija je u aprilu predsedavala Savetom bezbednosti UN. Kako je istakao Nebenzja, predsedavanje je proteklo onako kako dolikuje – svi planirani događaji su organizovani.

"Glavno je da je predsedavanje prošlo bez incidenata, uprkos smešnim pokušajima nekih zemalja da nas optuže da možemo da zloupotrebimo predsedavanje i da umesto nas to treba da radi neko drugi, jer, kažu, Rusija nije dostojna da bude na čelu Saveta bezbednosti", rekao je on.

Ovakvi apeli, primetio je diplomata, "protivureče svim zamislivim i nezamislivim pravilima".

Ruske diplomate koje rade u Stalnoj misiji Ruske Federacije pri UN u Njujorku lako se nose sa pritiskom koji doživljavaju u aktuelnoj međunarodnoj situaciji, dodao je Nebenzja.

"Lako se nosimo sa pritiskom. Imamo 1.001 način za to", kazao je ruski diplomata.

Savet bezbednosti je stalna struktura Ujedinjenih nacija, kojoj je poverena glavna odgovornost za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti. U Savetu bezbednosti je uvek 15 zemalja - pet stalnih (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina i Francuska) i deset privremenih koje se biraju na dve godine.

Svakog meseca Savetom bezbednosti predsedava jedna od zemalja.

Nakon što je Rusija pokrenula Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje periodično pozivaju da se Rusija isključi iz Saveta bezbednosti UN. Međutim, Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti UN, što je navedeno u članu 23 Povelje UN.

Dakle, kako bi se Rusija isključila iz Saveta bezbednosti, sama Povelja UN bi morala da se promeni, a svaka izmena Povelje zahteva potpis svih stalnih članica. Pritom, Rusija ima pravo veta na takav predlog.