Predsednica Saveta Federacije: SAD finansiraju teroriste u Kijevu, neće moći da izbegnu krivicu

Evropa i Amerika pokušavaju ne samo da ignorišu nacizam koji se ponovo pojavio u Ukrajini, već ga i odobravaju kako bi ostvarili svoje ciljeve, objasnila je ruska zvaničnica

Podrška Zapada ukrajinskom nacizmu omogućila je Kijevu da stvori radikalne terorističke pokrete koji napadaju nenaoružane ljude, ukazala je predsedavajuća Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

"Zapad neće moći da skine krivicu sa sebe zbog ovoga", napisala je ona u blogu na zvaničnom sajtu Gornjeg doma skupštine, uoči Dana pobede i dodala da čak ni na taj način Ukrajina neće postići svoje ciljeve.

"Rusija će se održati i kao država i kao posebna civilizacija – jedinstveni super-etnos", uverena je Matvijenko. Prema njenim rečima, istorija će, pre ili kasnije, pokazati da su "sadašnji hegemon i njegovi poslušnici odgovorni za licemerje, za moralni zločin protiv čovečnosti".

Rusija se sprema da proslavi Dan pobede, kazala je i dodala da zapadne zemlje ne slave pobedu nad fašizmom, jer je između njih i Rusije nastao duboki jaz.

Evropa i Amerika pokušavaju, ne samo da ignorišu nacizam koji se ponovo javio u Ukrajini, već ga i odobravaju, kako bi ostvarili svoje ciljeve, objasnila je.

Amerikanci podgrevaju nacizam oružjem i tehnologijom, pretvaraju se da ne vide ništa loše u savremenoj ukrajinskoj retorici, koja se, prema njenim rečima, ni malo ne razlikuje od ideologije ukrajinskih nacionalista iz dvadesetih godina prošlog veka, koji su se kasnije priključili Trećem Rajhu.

"Prema njihovoj ideologiji, Ukrajinci su nadnacija, a u Rusiji žive ljudi niže vrste, divljaci pomešani sa drugim narodima i rasama", napisala je ona.

"Zar ovo nije nacizam? Zar je moguće da se to ne primećuje? Zapad je odlučio da je moguće, jer, kako bi postigli sada već otvoreno definisan cilj njihove politike - nanošenje strateškog poraza Rusiji - sva sredstva su dozvoljena", ukazala je Matvijenko.

Umetnost i kultura danas mogu i treba da pokažu svetu da je ruski duh živ, ukazala je ona i dodala da tokom Specijalne vojne operacije cela zemlja doživljava istinski patriotizam i ponos zbog heroja, koji brane ideale i vrednosti na kojima počiva civilizacija.