Rusija

Moskva: Osumnjičeni za atentat na Prilepina optužen za terorizam (VIDEO)

Istražni komitet Rusije podigao je optužnicu protiv Aleksandra Permjakova u okviru istrage zbog dizanja u vazduh automobila književnika Zahara Prilepina, koji je tom prilikom teško povređen
Moskva: Osumnjičeni za atentat na Prilepina optužen za terorizam (VIDEO)© Tanjug/Russian Interior Ministry

Aleksandru Permjakovu, optuženom za dizanje u vazduh automobila pisca Zahara Prilepina, određen je pritvor u trajanju od dva meseca, saopštilo je Generalno tužilaštvo Rusije.

Prethodno je Istražni komitet Rusije protiv osumnjičenog za atentat na ruskog pisca podignuta optužnica za terorizam.

"Glavna istražna uprava Istražnog komiteta Rusije je u okviru istrage krivičnog predmeta zbog dizanja u vazduh automobila Zahara Prilepina protiv Aleksandra Permjakova podigla optužnicu zbog izvršenja krivičnih dela propisanih čl. 205 Krivičnog zakona Rusije (teroristički akt) i čl. 222 Krivičnog zakona Rusije (nezakonita trgovina oružjem). Istraga, u svojstvu preventivne mere, zahteva određivanje pritvora", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, u subotu je Prilepinov automobil dignut u vazduh na auto-putu u Nižegorodskoj oblasti. U eksploziji je poginuo vozač automobila, a Prilepin je ranjen. Pisac je zbog prelomima i potresa mozga hospitalizovan u bolnici u Nižnjem Novgorodu, gde je operisan i uveden u veštačku komu. 

Ruski pisac je, nakon što se probudio iz veštačke kome, ispričao šta se desilo u trenutku kada je aktivirana eksplozija u automobilu u kojem se nalazio. Piscu, koji je nakon eksplozije nekoliko munuta bio bez svesti, polomljene su obe noge.

Prilepinova predstavnik za medije saopštio je da je od posledica eksplozije poginuo Aleksandar Šubin, pripadnik bataljona "Oplot" Ruske garde. Policija je nakon toga privela muškarca umešanog u podmetanje bombe pod automobil. Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak prema članu o terorističkom napadu.

image