Rusija

Antonov o zapadnom falsifikovanju istorije: Pogledajte natpise na Rajhstagu, svi su na ruskom jeziku

Ako se minutom ćutanja oda počast svakom od 27 miliona poginulih u Velikom otadžbinskom ratu, svet će ćutati više od 50 godina, primetio je ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama
Antonov o zapadnom falsifikovanju istorije: Pogledajte natpise na Rajhstagu, svi su na ruskom jezikuwww.globallookpress.com © MFA Russia

Pokušaji falsifikovanja istorije Drugog svetskog rata s godinama postaju sve smeliji, imaju za cilj da unište temelje jedinstva ljudi različitih generacija i nacionalnosti na prostorima bivšeg Sovjetskog Saveza, rekao je ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov, govoreći povodom Dana pobede.

"Dok događaji iz Velikog otadžbinskog rata prirodno odlaze u prošlost, sve češći su pokušaji da se prekroji istorija, da se umanji značaj naše pobede, i, štaviše, da se na Sovjetski Savez svali odgovornost za pokretanje svetskog sukoba", rekao je on.

Danas se ruska vojska ponovo bori protiv fašizma u Ukrajini, naglasio je ruski ambasador.

"Mnogim ljudima u nama bratskoj zemlji su izopačili svest, programirali su ih za rat sa Rusijom. Smatram da je svako od nas dužan da svojoj deci, unucima i praunucima prenosi istorijsku istinu o herojima koji su nam omogućili da živimo, o generaciji pobednika koja je, nakon što je oslobodila Evropu od fašizma, uspela da obnovi zemlju u veoma kratkom periodu, pretvorivši je u velesilu", kazao je Antonov.

"Da vas podsetim: svi natpisi na Rajhstagu su na ruskom. Kako možete da zaboravite logore smrti? Setite se januara 1945. godine kada je Crvena armija oslobodila Aušvic i užasnih fotografija dece kojoj su uzimali krv, nad kojima su vršeni eksperimenti. Bilo je dece iz svih republika bivšeg Sovjetskog Saveza", naglasio je Antonov.

Ako se minutom ćutanja oda počast svakom od 27 miliona poginulih u Velikom otadžbinskom ratu, svet će ćutati više od 50 godina, primetio je on.

Za Rusiju je to zaista bio Veliki otadžbinski rat, kazao je.

"Da naši očevi i dedovi nisu preživeli, ne bi bilo ni Rusije kao države, ni ruskog naroda, a ni drugih naroda bivšeg Sovjetskog Saveza", primetio je.

Ubijeno je preko 10 miliona žena, staraca i dece, kazao je. Već prvog dana su počeli sa istrebljenjem sovjetskog stanovništva, ali su predstavnici svih naroda i narodnosti složno ustali u borbu protiv neprijatelja, dodao je.

Bukvalno svaka porodica je doživela teška iskušenja i nedaće, a učešće lidera zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND) ukazuje da su zemlje članice jedinstvene u percepciji Velike pobede, siguran je Antonov.

"Naša domovina je slomila kičmu nacističkoj vojnoj mašini. Najveće i odlučujuće bitke Drugog svetskog rata odigrale su se na teritoriji SSSR-a. Tri četvrtine trupa Trećeg rajha bilo je usmereno na Istočni front", prisetio se on.

image