"Transnjeft": Teroristički napad na naftovod "Družba"

Gađana su tri prazna rezervoara za skladištenje naftnih derivata, ali nije bilo curenja i niko nije povređen

Ruski operater naftovoda "Transnjeft" saopštio je danas da je napadnuto punilište na naftovodu Družba u ruskom regionu koji se graniči sa Ukrajinom, prenosi TASS, pozivajući se na saopštenje kompanije.

U incidentu, koji je okarakterisan kao "teroristički napad", navodi se da niko nije povređen.

List "Komersant", pozivajući se na objave na Telegramu, piše da su gađana tri prazna rezervoara za skladištenje naftnih derivata, ali da nije bilo curenja.

Podsetimo, naftovod "Družba", jedan od najvećih naftovoda na svetu, koji je izgradio Sovjetski Savez, naftom snabdeva Poljsku, Nemačku, Mađarsku, Češku i Slovačku. Isporuke ruske nafte preko ovog naftovoda ne podležu sankcijama EU.

Ovaj naftovod kreće iz centralne Rusije, povezuje zapadna sibirska naftna polja sa velikim rafinerijama u Evropi.

On ima kapacitet od više od dva miliona barela nafte dnevno, ali je njegova iskorišćenost ozbiljno smanjena poslednjih meseci zbog pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada.

Naftovod "Družba" se deli na dva kraka, od kojih veći, severni krak ide ka Poljskoj i Nemačkoj. Tom deonicom je pumpano oko dva miliona tona, ili 490.000 barela nafte dnevno.

Južnim krakom, koji snabdeva naftom Slovačku, Mađarsku i Češku, pumpano je oko milion tona nafte mesečno, ili 245.000 barela dnevno.

Naftovod prelazi preko Belorusije, koja takođe uzima deo nafte.