Rusija

Ruska vojska oborila ukrajinski lovac Su-27, širom Ukrajine vazdušna opasnost

Uništeno je i deset dronova i četiri projektila HIMARS, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane
Ruska vojska oborila ukrajinski lovac Su-27, širom Ukrajine vazdušna opasnostwww.globallookpress.com © Christoph Soeder/dpa

U četiri oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost - Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Sumskoj i Harkovskoj, kao i na teritoriji DNR i Zaporoške oblasti koju kontrolišu snage Kijeva, prenose "RIA Novosti".

Ruski PVO sistemi su oborili ukrajinski lovac Su-27, deset dronova i četiri projektila HIMARS, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"PVO sistemi oborili su avion Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini grada Izjuma, Harkovska oblast. Tokom dana presretnute su četiri rakete višecevnog raketnog sistema HIMARS. Osim toga, deset ukrajinskih bespilotnih letelica je uništeno u oblastima naselja Avdijevka - Donjecka Narodna Republika, Kuzemovka i Varvarovka - Luganska Narodna Republika, Žerebjanka i Rivne - Zaporoška oblast", navodi se u saopštenju.

Ukrajinske bespilotne letelice pokušale su da napadnu vojni objekat u Voronješkoj oblasti, saopštio je gubernator Aleksandar Gusev. 

Kako se navodi, usled preduzetih mera jedan dron je skrenuo sa putanje i pao, dok je drugi oboren.

U pravcu Kupjanska i Krasnolimanska, Kijev je izgubio 110 vojnika, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Na Kupjanskom pravcu operativno-taktička i armijska avijacija porazila je neprijateljske jedinice u rejonima naselja Timkovka, Sinkovka, Zagorujkovka i Tabaevka u Harkovskoj oblasti. Takođe, sprečene su akcije pet ukrajinskih diverzantsko-izviđačkih grupa", navodi se u saopštenju.

Na Krasnolimanskom pravcu, navelo je ministarstvo, operativno-taktička i vojna avijacija grupe trupa "Centar" pogodila je neprijateljske jedinice u rejonima naselja Stari Karavan, Terni u Donjeckoj Narodnoj Republici, Nevski i Červonaja Dibrova u Luganskoj Narodnoj Republici.

U ministarstvu su dodali da su jurišni odredi nastavili sa oslobađanjem severozapadne i zapadne periferije Bahmuta.

image