"Gugl" popio kaznu od moskovskog suda - odbio da obriše LGBT propagandu

Povod za suđenje je bio snimak blogera Karena Šahinijana koji je pričao o odgajanju dece u istopolnim porodicama, kao i članak izdanja "Grani.ru" o životu gej zajednice u Sankt Peterburgu

Osnovni sud u Moskvi kaznio je kompaniju "Gugl" sa 3 miliona rubalja (oko 36,5 hiljada evra) jer je odbio da ukloni informacije koje promovišu netradicionalne seksualne odnose, prenosi TASS.

"Kompaniji 'Gugl' se priznaje krivica za kršenje člana Zakonika o upravnim prekršajima Ruske Federacije koji nalaže da vlasnik veb stranice mora da obriše informaciju ili veb lokaciju u slučaju da je obaveza brisanja takvih informacija predviđena zakonom Ruske Federacije. Kompaniji se izriče novčana kazna od 3 miliona rubalja", saopštio je odluku sudija Timur Vahramejev.

Povod za suđenje bilo je to što je kompanija odbila da sa Jutjuba ukloni dva video snimka. Na jednom je bloger Karen Šahinijan govorio o odgajanju dece u istopolnim porodicama, a u drugom je izdanje "Grani.ru", koje je u Rusiji proglašeno stranim agentom, izvestilo o životu predstavnika LGBT zajednica u Sankt Peterburg.

Federalna služba za nadzor komunikacija, informacionih tehnologija i masovnih medija (Roskomnadzor) je pronašla snimke i zahtevala od "Gugla" da ih ukloni, ali to se nije desilo.

Od 2020. godine ova američka kompanije je više puta upozoravana jer je odbila da ukloni materijale koji su zabranjeni na teritoriji Ruske Federacije. Sudija Osnovnog suda u Moskvi je 2021. godine izrekao kompaniji u kaznu u iznosu od 7,2 milijarde rubalja (oko 87,4 miliona evra) iz istih razloga.