Rusija

Evropljani se takmiče u rusofobiji: Ko najčešće ne izdaje vize Rusima

Rusofobija evropskih država najbolje se vidi kada Rusi apliciraju za vize
Evropljani se takmiče u rusofobiji: Ko najčešće ne izdaje vize RusimaGetty © Chris McGrath / Staff

Zbog sve jače rusofobije na Zapadu, naročito nakon početka Specijalne vojne operacije, državljani Rusije često dolaze u neprijatne situacije u inostranstvu, što je problem na koji su više puta ukazale diplomate i rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Međutim, neprijatnost ih čeka i pre nego što pređu granicu, to jest onda kada apliciraju za vize i stupaju u komunikaciju sa diplomatskim predstavništvima zapadnih zemalja.

Udruženje turističkih agencija u Rusiji (ATOR) objavilo je na svom sajtu istraživanje eksperata koji su, oslanjajući se na statistiku portala "Šengen viza" analizirali koje zemlje EU su najmanje spremne da izdaju vize Rusima.

Državljani Rusije su tokom prošle godine pokušali da dobiju Šengen vize 687.000 puta. U deset odsto slučajeva to nije bilo moguće.

Konzulat Švedske u Moskvi je definitivno predljači u odbijanju viza ruskim državljanima – odbijeno je 30,8 odsto podnosioca zahteva, što znači da 4.902 ljudi nije dobilo dozvolu za ulazak. Austrijske diplomate su za nijansu manje stroge prema Rusima: za ulazak u ovu državu odbijeno je 27,8 odsto zahteva.

Isto su uradili i predstavnici Malte u Moskvi i Češke u Sankt Peterburgu sa četvrtinom prijavljenih. Sličnu politiku ima i norveški konzulat - od 3.130 prijava, 76 odsto je dobilo vize.

Diplomate iz Nemačke i Slovenije u 23 odsto slučajeva nisu dozvolile ulazak Rusima, a i Danska i Estonija su blizu tog procenta.

Zemlje Šengenske zone su ruskim državljanima u protekloj godini odobrile skoro 604.000 viza.

Na dnu liste zemalja koje vole da odbiju Ruse su najlojalniji konzulati - Španija (odbijeno – 5,2 odsto), Island (6,2), Francuska (8,1), Švajcarska (10,2), Italija (11,6) i Mađarska (12,1 posto).

image