Rogozin pozvao SAD: Ako ste bili na Mesecu, pokažite dokaze

Sjedinjene Države nastoje da razviju odbranu i povećaju svoj prestiž, zbog čega im je potreban svemirski program, međutim, nisu imali tehnologiju koja bi im pomogla da dominiraju u trci, pa su iz tog razloga lagali, kaže bivši šef ruske svemirske agencije "Roskosmos"

Bivši šef ruske svemirske agencije "Roskosmos" Dmitrij Rogozin, nakon nedavne izjave u kojoj je izrazio sumnju da je američka misija "Apolo 11" zaista sletela na Mesec 1969. godine, rekao je da to ne znači da SAD nisu bili na Mesecu, već da traži odgovore, činjenice i dokaze.

"Potrebni su dokumenti, fizički dokazi. Ako ih SAD pokažu, onda u redu", rekao je Rogozin u intervjuu za RT.

Kako je naveo, Sjedinjene Države nastoje da razviju odbranu i povećaju svoj prestiž, zbog čega im je potreban svemirski program, međutim, nisu imali tehnologiju koja bi im pomogla da dominiraju u trci, pa su iz tog razloga lagali.

"Ne bi trebalo da jurimo SAD u svemirskoj trci. Vukovi nikoga ne jure. Trebalo bi da tražimo svoje niše, svoje mesto na tom tržištu", naveo je.

Prema njegovim rečima, izgradnja satelita je obećavajući pravac, nešto što će Rusiji pomoći i u zoni Specijalne vojne operacije. Važno je i neophodno, nastavio je, pomoći zemljama da razviju svoje svemirske programe, a da je let na Mesec gubitak novca i truda.

"Era letova sa ljudskom posadom je završena, SVO dokazuje da budućnost pripada mašinama i automatizaciji. Previše smo cenili odnose sa Sjedinjenim Državama, a od mene se tražilo da izbegavam skandale. Dakle, zbog toga nismo razgovarali o tome šta se dešava u svemiru. I ništa nismo dovodili u pitanje", zaključio je bivši šef "Roskosmosa".