Rusija

Patrijarh Kiril: Rusija nudi alternativni pogled na svet, Boga i čoveka

Rusija je ušla u rat mimo svoje volje i pobediće molitvama svetitelja
Patrijarh Kiril: Rusija nudi alternativni pogled na svet, Boga i čovekawww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Patrijarh Kiril je rekao da mnogi veruju da je došlo vreme kada se može okončanti sa Rusijom i da je Rusija mnogima u svetu "trn u oku".

Govorio je o ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u nedelju nakon završetka službe osveštenja Blagoveštenjskog hrama Serafimo-Divejevskog manastira kod Nižnjeg Novgoroda.

Prema njegovim rečima, neprijatelji pokušavaju da zbrišu Rusiju, jer Rusija nudi "alternativni pogled na svet, Boga i čoveka", koji je drugačiji od onog koji je danas prihvaćen na Zapadu.

Prema ruskom patrijarhu, ono što se danas događa "nije prosto još jedna vojna kampanja".

"Čini se da su mnogi želeli da zbrišu pravoslavnu Rusiju sa lica zemlje. Ali neće biti tako, i zato je danas naša posebna molitva za naše vlasti, za našu vojsku, za našeg predsednika, za sve one od kojih zaista zavisi ishod te bitke, u koju smo ušli mimo naše volje", poručio je patrijarh Kiril vernicima.

Ruski patrijarh veruje da Rusiji pomažu njeni nebeski pokrovitelji, među kojima je i sveti Serafim Sarovski, sa čijim blagoslovom je osnovan Serafimo-Divejevski manastir. Svetiteljima se treba obratiti molitvom.

"I zato bi molitva danas njemu trebalo da bude žarka, da bi njegovim zastupništvom, Gospod darovao pobedu našoj vojsci tamo gde se vode borbe", zaključio je patrijarh Kiril.

image