Rusija

Ruski "Tekmaš" povećao proizvodnju municije 20 puta

Kompanija tokom prvog kvartala 2023. proizvela onoliko jedinica municije koliko i tokom cele prošle godine
Ruski "Tekmaš" povećao proizvodnju municije 20 putawww.globallookpress.com © Tsitsagi Nikita

Vodeća ruska kompanija za proizvodnju municije "Tekmaš" povećala je proizvodnju municije za višecevne raketne sisteme 20 puta, rekao je za "RIA Novosti" zamenik generalnog direktora ove kompanije, Aleksandar Koćkin. 

Prema njegovim rečima, kompanija trenutno ne radi na novim tipovima municije već je svu pažnju preusmerila na Specijalnu vojnu operaciju i na to da poveća proizvodnju municije za ona oružja kojima ruska vojska već raspolaže. 

"Danas nam više nije prioritet razvoj novih tipova municije, već proizvodnja postojećih uzoraka u velikim serijama i povećanje njihove efikasnosti. U odnosu na prošlu godinu, proizvodimo 20 puta više iste municije za višecevne raketne sisteme, a postoje i neki drugi proizvodi čija je proizvodnja povećana i više od dvadeset puta", rekao je Koćkin. 

Samo tokom prvog kvartala ove godine, kompanija je proizvela onoliko jedinica municije koliko je tokom 2022. proizvela za celu godinu, dodao je on.

"Ozbiljno smo povećali tempo", istakao je Koćkin, dok je generalni direktor "Rosteha", u koji ulazi "Tehmaš", ranije kazao da nisu istinite tvrdnje zapadnih i ukrajinskih medija o tome da se Rusija suočila sa deficitom municije. 

I "Kalašnjikov" je nedavno saopštio da je kompanija povećala proizvodnju streljačkog oružja za potrebe ruske vojske i najavio da se radi na usvajanju novih tehnologija koje će dovesti do tehničkog poboljšanja proizvodnje oružja.

Obim proizvodnje za prvi kvartal ove godine dostigao je desetogodišnji rekord, saopštili su 11. maja iz ove kompanije. 

image