Rusija

Ukrajina u Hmeljnickom pravi novi Černobilj ili novu Buču?

Duže od godinu dana Kijev razrađuje elemente scenarija za optuživanje Rusije za upotrebu nuklearnog oružja, upozorio je ekspert za radiacionu bezbednost Maksim Šingarkin
Ukrajina u Hmeljnickom pravi novi Černobilj ili novu Buču?www.globallookpress.com © Hatem Moussa

Ukrajinsko Ministarstvo zdravlja stanovnicima deli uputstvo za ponašanje zbog opasnosti od radijacije u gradu Hmeljnicki i njegovoj okolini, kako piše u dokumentu koji se deli na društvenim mrežama.

Nakon što su ruske snage 13. maja pogodile ukrajinsko vojno skladište u gradu Hmeljnicki, u zapadnoj Ukrajini, društvenim mrežama počeli su da se šire panični izveštaji o tome da je prilikom napada pogođeno i skladište municije sa osiromašenim uranijumom, koju je Velika Britanija nedavno isporučila Kijevu.

Informacija o detonaciji municije sa osiromašenim uranijumom još nije potvrđena, ali različiti izvori danima objavljuju "sumnjive" podatke. Jedan od poslednjih tiče se poljskog grada Lublin, na istoku zemlje, za koji istaknuti poljski Univerzitet Marije Sklodovske Kiri tvrdi da je u njemu izmereno i do nekoliko puta veće prisustvo radiacione prašine u vazduhu posle 13. maja.

Tog dana, zapadno od ukrajinskog grada Hmeljnicki dogodila se snažna eksplozija, nakon čega se formirala ogromna "nuklearna pečurka" i navodno se povećala radiaciona aktivnost. Kako se kasnije saznalo, to se dogodilo nakon ruskog udara na skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u toj oblasti, gde bi moglo da se skladišti hiljade granata sa osiromašenim uranijumom, koje su isporučili Britanci.

Ovo se nikada ranije nije dogodilo u Ukrajini

Ovakav incident se od početka Specijalne vojne operacije nije desio."Nuklearna pečurka" kod grada Hmeljnickig već je prilično uplašila lokalno stanovništvo, pišu ukrajinski mediji. Dodaju da meštani pokušavaju da odu, da odvedu decu, kupuju jod u apotekama. Kako prenose ruski vojni telegram kanali, Rusija je 13. maja izvršila udar – navodno krstarećom raketom "kalibr" – na lokaciju sa koordinatama "49.4507214600518, 26.876449564982106". Na ovom mestu, zapadno od Hmeljnickog, na satelitskoj mapi se jasno uočava  šuma u kojoj se vide i hangari.

Moglo bi se reći da su Oružane snage Ukrajine same izazvale  detonaciju, ali i rusko Ministarstvo odbrane potvrđuje podatke o udaru u izveštaju za 14. maj, u kojem su naveli da je "uništeno skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u blizini grada Hmeljnicki".

Uništeni objekat je, kako piše ruski portal "Carigrad", 649. avijaciono skladište raketnog naoružanja i municije između sela Gruževica i Malaševci. Ukupno je u objektu bilo oko 20 hangara, kojih sada više nema, kaže izvor. Eksplozija koja je usledila nakon udara je, prema informacijama "Carigrada" bila toliko snažna da je podigla oblak prašine u visini od 10 kilometara. "Može se samo nagađati kolika je ogromna količina municije bila na ovom objektu i da li su ta skladišta imala veliki strateški značaj za Oružane snage Ukrajine", piše izvor.

Šta se nalazilo u ovim magacinima?

Posle eksplozije, i ruski i ukrajinski mediji počeli su da šire informacije da je zračenje u Hmeljničkoj oblasti poraslo sa 80-100 nSv na 140-160 nSv (nanosivert). Ove podatke potvrđuje i ukrajinski izvor – portal "Sejvekobot". Međutim, slične brojke radijacionog zračenja na mapi vidljive su i u drugim oblastima gde nije bilo takvih eksplozija. Ali odakle dolazi tako veliko "nuklearno zračenje"?

Sumnja najpre pada na pretpostavku da u skladištima nije eksplodirala obična municija, već granate sa osiromašenim uranijumom, koje su krajem aprila dopremljene Kijevu iz Velike Britanije za britanske tenkove "čelendžer 2".

Naime, 25. aprila zamenik ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Džejms Hipi je potvrdio da je London poslao municiju za britanske tenkove, među kojima je i municija sa osiromašenim uranijumom.

Britanci već duže vreme govore o planovima da Ukrajini pošalju municiju sa osiromašenim uranijum, na šta su reagovali ruski zvaničnici. Predsednik Rusije Vladimir Putin je obećao da isporuke takvog oružja neće ostati bez odgovora. Rusko Ministarstvo odbrane je upozorilo Zapad da isporuka ovakvih granata Ukrajini nosi opasnost za teritoriju i stanovništvo.

Zemlje NATO-a su i ranije koristile ovu vrstu municije, granate sa osiromašenim uranijumom su pokazale svoju moć na krajnje tužan način – SAD i saveznici su ih koristili prilikom bombardovanja Jugoslavije i u Iraku, gde je učestalost raka od tada naglo porasla i među civilima i vojskom. 

"Nakon upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom, biće kontaminirane ogromne poljoprivredne površine na teritoriji Ukrajine, što će naneti ogromnu ekonomsku štetu agroindustrijskom kompleksu zemlje, pre svega ratarskoj i stočarskoj proizvodnji, a to će ugroziti izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine na mnogo decenija", rekao je u načelnik Snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.

Ovo je provokacija?

Bez sumnje, ukrajinska vojska je planirala da nove projektile upotrebi u Donbasu, gde je gladna uspeha, pretpostavlja "Carigrad".

"Sav ovaj uranijum je trebalo da stigne tamo – na nove teritorije Ruske Federacije, da zatruje tamošnje tlo, ljude, floru i faunu, da otruje ruske vojnike", upozorava izvor.

"Sve ovo sugeriše da zapadna Ukrajina ne smatra nekadašnju istočnu Ukrajinu svojom zemljom, i ne veruje da će moći da je zadrži, pa zato ruši sve pred sobom. Svojevremeno je Hitler dao naređenje da se poplavi berlinska podzemna železnica kada su tamo prodrli sovjetski vojnici. Ista priča. Odnosno, Ukrajina je spremna da upotrebi bilo koje oružje kako bi očuvala svoj nacistički korumpirani režim", primetio je vojni ekspert, bivši član Komisije UN za biološko oružje Igor Nikulin.

Ali desilo se upravo suprotno - Rusija je, shvativši šta tačno Kijev namerava, uništila svu ovu municiju na jednom mestu, sprečivši je da se rasprši po zemlji, siguran je "Carigrad".

Prave scenario da optuže Rusiju

Ekspert za radijacionu bezbednost Maksim Šingarkin siguran je da je eksplozija uništila granate, ali da nije oslobodila uranijum, jer je za to, kako je rekao, potrebna veoma visoka temperatura.

"Temperatura eksplozije TNT-a je oko 300 stepeni. Shodno tome, barut je taj koji se zapali, a ne cev pištolja. Hipotetički rečeno, čak i da je tamo doletela teška detonirajuća bomba, došlo je do velike zapreminske eksplozije sa sekundarnim oslobađanjem, koje formira oblak dima", objasnio je Šingirkin, prenosi "Carigrad".

Prema njegovim rečima, ni na 600 stepeni se sa uranijumom ništa ne dešava.

Nameće se pitanje da li Ukrajina namerava da udar na skladišta u Hmeljničkoj oblasti pretvori u drugu Buču, optužujući Rusiju za uništavanje opasnih projektila. Po svemu sudeći, prema Kijevu, bilo bi mnogo humanije iskoristiti ih u Donbasu, međunarodna zajednica sigurno ne bi bila protiv toga.

"Činjenica je da se već više od godinu dana pripremaju i razrađuju elementi scenarija za optuživanje Rusije za upotrebu nuklearnog oružja. A radijaciju u Ukrajini ne morate dugo da tražite - u zoni Černobilja postoje sve vrste radijacije", kazao je Šingarkin.

Prema njegovim rečima, u toku je nova runda informativne kampanje u kojoj će incident u skladištu Oružanih snaga Ukrajine kod Hmeljnickog zauzeti mesto i postati deo optužbi na račun Rusije.

image