Ruski premijer u poseti Kini sledeće nedelje

Mihail Mišustin će se u Pekingu sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Ćijangom, prilikom čega će biti potpisan niz bilateralnih sporazuma

Premijer Rusije Mihail Mišustin boraviće u poseti Kini od 23. do 24. maja, kada će posetiti Šangaj i Peking, saopštio je Kabinet ministara Ruske Federacije.

Kako se navodi u saopštenju, Mišustin će se u Pekingu sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i kineskim premijerom Li Ćijangom, prilikom čega će biti potpisan niz bilateralnih sporazuma.

Napominje se da će se razmatrati aktuelna pitanja rusko-kineske saradnje u trgovinsko-ekonomskoj sferi, a planirano je da se posebna pažnja posveti interakciji u industriji, energetici, transportnoj infrastrukturi, poljoprivredi i drugim oblastima.

Mišustin će posetiti i Šangaj, gde će učestvovati na rusko-kineskom poslovnom forumu. Događaju će prisustvovati rukovodioci vodećih kompanija Ruske Federacije i Kine, dodali su u Kabinetu.

Ovo će biti prva Mišustinova poseta Kini na mestu premijera.

Kineski predsednik Si Đinping je, tokom posete Moskvi 20-22. marta, pozvao šefa ruske vlade da poseti Kinu što je pre moguće kako bi uspostavio bliske veze sa novim premijerom Državnog saveta Kine. 

Mišustin je prihvatio ovaj poziv i izrazio uverenje da će uspeti da uspostavi konstruktivan prijateljski dijalog sa Li Ćjangom.

Razvoj odnosa Moskve i Pekinga

Ruski premijer je ranije kazao da je Ruska Federacija zainteresovana za dalje jačanje sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje sa Kinom, a odnosi zemalja su na najvišem nivou u čitavoj viševekovnoj istoriji i utiču na formiranje globalne agende u svetu.

Mišustin je izjavio da će ove godine međusobna trgovina uzmeđu Moksve i Pekinga iznositi 200 milijardi dolara. Prema njegovim rečima, uprkos teškoj spoljnoj situaciji, turbulencijama na globalnim tržištima, sve većim zapadnim sankcijama, trgovinsko-ekonomska saradnja dveju država se uspešno razvija.