Nije tajna: Zapad hoće da uništu duhovnu vezu dve sestrinske crkve

Ruski ministar spoljnih poslova tvrdi da zapadni inžinjering želi da diskredituje Rusku pravoslavnu crkvu

Zapad nastoji da uništi duhovnu vezu između Moskovske patrijaršije i pomesnih crkava, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Nije tajna da je kolektivni Zapad na čelu sa SAD pokrenuo protiv naše zemlje totalni hibridni rat. Svoje ciljeve oni posebno ne kriju, a to je uništiti rusku ekonomiju, destabilizovati političku stabilnost, poraziti nas na samom bojnom polju, a u suštini oslabiti ili čak uništiti našu mnogovekovnu državnost", rekao je Sergej Lavrov prilikom otvaranja plenarne 24. sednici Svetskog narodnog saveta Rusa "Pravoslavlje i mir u XXI veku".

On je tom prilikom istakao da se sve češće poziva na zabranu mnogih crkvi, da se hramovi i crkve oduzimaju, a da se vernici i sveštenici gone.

"Zapadni geopolitički inženjeri rade na razrušenju duhovnih veza između pravoslavne crkve u Ukrajini i Moskovske patrijaršije, kao i drugih lokalnih pravoslavnih crkvi, sve sa ciljem diskreditacije Ruske pravoslavne crkve", dodao je Lavrov.

Podsećamo, patrijarh Kiril je rekao da mnogi veruju da je došlo vreme kada se može okončanti sa Rusijom i da je Rusija mnogima u svetu "trn u oku", govoreći u nedelju nakon završetka službe osveštenja Blagoveštenjskog hrama Serafimo-Divejevskog manastira kod Nižnjeg Novgoroda.

Prema njegovim rečima, neprijatelji pokušavaju da zbrišu Rusiju, jer Rusija nudi "alternativni pogled na svet, Boga i čoveka", koji je drugačiji od onog koji je danas prihvaćen na Zapadu.