Rusija

Pentagon: Nema znakova da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje, ali ako pokuša...

Portparol Patrik Rajder ocenio je da nema razloga za zabrinutost
Pentagon: Nema znakova da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje, ali ako pokuša...AP © Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Portparol Pentagona Patrik Rajder izjavio je da Vašington nema dokaze da je Rusija odlučila da upotrebi hemijsko ili biološko oružje.

"Vlasti SAD nisu uočile nijedan dokaz koji bi ukazivao na to da je Ruska Federacija odlučila da upotrebi nuklearno, hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini", rekao je portparol Pentagona.

On je takođe dodao da "SAD smatra da su lažne tvrdnje da Ukrajina pravi "prljavu bombu" i da u ovom trenutku ne postoji ništa što ukazuje na to da je Rusija odlučila da upotrebi nuklearno oružje".

"Nastavićemo pažljivo da pratimo ovu situaciju. I naravno, kao što smo rekli, biće posledica po Rusiju ako odluči da upotrebi nuklearno oružje ili prljavu bombu", poručio je Rajder i dodao da SAD trenutno ne smatraju potrebnim da menjaju stepen spremnosti svojih strateških snaga.

Na ovu temu oglasio se i ambasador Ruske Federacije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov koji naglasio da "Rusija nema nameru i ne planira da koristi nuklearno oružje u Ukrajini i da niko od rukovodstva zemlje nije najavio takvu mogućnost", prenose RIA Novosti.

"Više puta smo rekli da Rusija nije i niti će upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini. Nigde i nikada za sve vreme niko od čelnika naše zemlje i vojnog resora nije pomenuo mogućnost upotrebe oružja za masovno uništenje", naglasio je Antonov.

Ruski ambasador je dodao i da Zapad ne odgovara na upozorenja Ruske Federacije o predstojećoj provokaciji Ukrajine upotrebom "prljave bombe".

Ranije je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA Rafael Grosi rekao da će "stručnjaci te organizacije posetiti dva nuklearna postrojenja u Ukrajini nakon izjava o njihovoj mogućoj sumnjivoj aktivnosti".

Šef ruskog tima za zaštitu od radijacije, hemijskog i biološkog oružja Igor Kirilov izjavio je da je Ministarstvo odbrane Rusije stavilo svoje snage i sredstva u pripravnost za dejstvo "u uslovima radioaktivne kontaminacije", pošto poseduju informacije o spremnosti Kijeva da upotrebe "prljavu bombu".

O pretnji od "prljave bombe" govorio je i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, a ovo pitanje je pokrenula Rusija na nivou Saveta bezbednosti UN.

Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imao telefonske razgovore sa kolegama iz Velike Britanije, SAD, Turske i Francuske, upozoravajući na ovu pretnju iz Ukrajine. Međutim, u Vašingtonu, Londonu i Parizu kažu da ne veruju ruskim informacijama.

image