Šojgu: Kijev planira provokaciju pod lažnom zastavom

Ruski ministar odbrane razgovarao sa kineskim kolegom Veijem Fengheom o nameri Ukrajine da upotrebi "prljavu bombu"

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izrazio je, tokom video-razgovora sa kineskim ministrom odbrane Veijem Fengheom, zabrinutost zbog namera Kijeva da upotrebi "prljavu bombu", saopštilo je danas Ministarstvo odbrane RF.

„Strane su razgovarale o situaciji u Ukrajini. Šojgu je kineskom kolegi preneo zabrinutost Rusije da bi Ukrajina mogla da iskoristi "prljavu bombu" kako bi sprovela vojnu operaciju pod lažnom zastavom", navodi se u saopštenju ministarstva.

Šojgu je juče razgovarao sa indijskim ministrom odbrane Rajnatom Singom, pruživši mu iste informacije o planu Ukrajine. Ranije, ruski šef odbrane obavestio je američkog sekretara za odbranu Lojda Ostina, a zatim britanskog državnog sekretara za odbranu Bena Volasa, francuskog ministra odbrane Sebastijena Lekornua i turskog ministra odbrane Hulusija Akara o nameri Kijeva da izvrši provokaciju.

Šef ruskog tima za zaštitu od radijacije, hemijskog i biološkog oružja Igor Kirilov izjavio je prekjuče da je rusko ministarstvo odbrane podiglo stanje svojih snaga na nivo pripravnosti, za slučaj akcije u situaciji radioaktivnog zračenja na osnovu obaveštajnih podataka o nameri Kijeva da upotrebi "prljavu nuklearnu bombu".