Veličanstven doček ruskog premijera u Kini: Odnosi Moskve i Pekinga na izuzetno visokom nivou

Odnose Rusije i Kine karakteriše međusobno poštovanje interesa, želja da se zajednički odgovori na nove izazove koji su povezani sa sve većim turbulencijama u međunarodnoj areni i nezakonitim sankcionim pritiscima kolektivnog Zapada, poručio je Mihail Mišustin

Odnosi Moskve i Pekinga su na neviđeno visokom nivou, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin na sastanku sa kineskim premijerom Li Đijangom.

"Odluke koje su doneli predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping postavili su strateške smernice za izgradnju saradnje u osam prioritetnih oblasti. Pokrenut je koordiniran rad preko vlada dveju zemalja na primeni sporazuma postignutih na najvišem nivou", kazao je Mišustin, prenose "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, odnose Rusije i Kine karakteriše međusobno poštovanje interesa jednih drugih, želja da se zajednički odgovori na nove izazove koji su povezani sa sve većim turbulencijama u međunarodnoj areni i nezakonitim sankcionim pritiscima kolektivnog Zapada.

"Kako kažu naši kineski prijatelji, jedinstvo omogućava pomeranje planina", istakao je ruski premijer.

Ruske zastave okačene su u centru Pekinga u blizini Velikog doma naroda, gde se su sastala dvojica premijera.

Mišustinov program rada počeće danas bilateralnim razgovorima u proširenom formatu uz učešće delegacija. Kako je ranije saopšteno, razgovaraće se o proširenju trgovinsko-ekonomskih veza, a posebnu pažnju planiraju da posvete industriji, energetici, transportu, poljoprivredi. 

Po završetku, biće potpisani dokumenti. Zatim će Mišustin, položiti venac na spomenik narodnim herojima na Trgu Tjenanmen i posetiti Univerzitet Cinghua. Po završetku programa, Mišustin će se vratiti u Veliku salu naroda, gde je predviđeno da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Ruski premijer Mihail Mišustin boravi u Kini, gde će se sastati sa rukovodstvom te zemlje. On je svoju dvodnevnu posetu započeo posetom Šangaju, gde je govorio na rusko-kineskom poslovnom forumu. Događaju su prisustvovali rukovodioci vodećih kompanija u Rusiji i Kini.