Dodik u Moskvi: Srpski narod je bio prva žrtva hegemonije SAD i NATO

Predsednik Republike Srpske govori na 11. Međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti

Danas je celokupna međunarodna politika u dinamici velikih promena, poručio je predsednik Republike srpske Milorad Dodik govoreći na 11. Međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti u Moskvi, i dodao da tranzicija unipolarnog svetskog poretka zasnovanog na SAD odlazi u prošlost.

"Srpski narod je bio prva žrtva hegemonskog koncepta bezbednosti SAD, i oni su na jugoslovenskoj krizi potvrđivali novu ulogu u globalnom sistemu bezbednosti", rekao je Dodik dodajući da je nakon rata BiH postala geopolitički eksperiment.

SAD i njihovi saveznici 30 godina upravljaju kolonijalnim metodama putem "neizabranog stranca" i nameću zakone uporno, pa i ovih dana. 

Posle agresije 1999. na Srbiju desilo se prvo proširenje NATO-a na  istok, Poljsku, Mašarsku i Češku, podsetio je Dodik i dodao da je ova ekspanzija na istok najveći poremećaj globalnog sistema posle Hladnog rata.

Drugi veliki izazov koji postavljaju SAD i saveznici su izvođenja obojenih revolucija, a primer je Ukrajina 2014.

Dodik je upozorio i na oživljavanje nacizma i fašizma koje se prećutno prihvata kao intstrument borbe protiv Rusije.

Evropa je u vazalnom položaju u odnosu na SAD, a uvođenje sankcija ugrozilo je kontinent i oni prate Ameriku iako nemaju alternativu, istakao je Dodik podsećajući na energetsku krizu koja je zahvatila kontinent.

Pokušaj stvaranja posebne evropske bezbednosne arһitekture posle Hladnog rata nikada nije završen, jer, kako Dodik ocenjuje, ovaj koncept evropske bezbednosti nije mogao da postoji autonomno, pored NATO alijanse i transatlantskog geopolitičkog projekta, u kojem se Evropa posmatra samo kao transatlantsko uporište Sjedinjenih Država.

"Postoje veliki napori i pritisci da se i BiH integriše u NATO, ali Republika Srpska nastavlja neutralnu politiku", istakao je Dodik.

On, međutim kaže da NATO na neutralnost Srbije i Republike Srpske, međutim, gleda po principu "Ko nije sa nama, on je protiv nas".

Predsednik Republike Srpske je kao jedan od globalnih poremećaja ocenio i zapadno narušavanje nacionalnih interesa drugih država i mešanja u unutrašnje poslove.

"Dolazi do potpunog zanemarivanja  međunarodnog prava, što stvara osećaj neizvesnosti i definiše politiku sile kao jedini princip u međunarodnim odnisima", poručio je Dodik, dodajući da se nada da će svetska politika nakon tranzicije iz unipolarnog u multipolarni svet ući u mirnije i stabilnije vreme.

Susret sa Lavrovom

Na marginama bezbednosnog foruma u Moskvi Milorad Dodik se susreo sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Na forumu učestvuju sekretari saveta za bezbednost, savetnici za nacionalnu bezbednost i pomoćnici šefova država, potpredsednici vlada, šefovi bezbednosnih agencija i specijalnih službi. Očekuje se učešće 90 delegacija iz različitih zemalja i međunarodnih organizacija.

Učesnici konferencije će razgovarati o temama koje se odnose na osiguranje nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti.