Putin: Moskva svesna planova Ukrajine da upotrebi "prljavu bombu"

Ruski predsednik poručio da je Ukrajina postala "instrument američke spoljne politike"

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Moskva svesna planova Ukrajine da upotrebi "prljavu bombu".

Putin je, na sastanku sa šefovima obaveštajnih službi zemalja članica Zajednice nezavisnih Država (ZND), istakao da je rizik od konflikta u svetu i regionu visok i da moraju da budu pojačane mere bezbednosti na objektima energetske i transportne infrastrukture u zemlji.

"Eksplozija na Krimskom mostu, pokušaji sabotaže u nuklearnoj elektrani Kursk i niz drugih incidenata, pokazuju da se moraju preduzeti pojačane mere bezbednosti u odnosu na kritične objekte transportnih i energetskih struktura", rekao je Putin.

Putin je naglasio da je Ukrajina postala "instrument američke spoljne politike" i da je "ukrajinska teritorija pretvorena u poligon za vojne biološke eksperimente".

"Zemlja je, u stvari, izgubila suverenitet i direktno je kontrolišu SAD, koje je koriste kao udarnog ovna protiv Rusije, protiv naše savezne države sa Belorusijom, protiv Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i ZND u celini.", rekao je on.

Strani plaćenici se šire po regionu

Osim toga, ruski predsednik je obratio pažnju na činjenicu da se Rusija i Zajednica nezavisnih država (ZND) nalaze u situaciji u kojoj nisu bili do sada.

Putin je istakao da ove zemlje imaju "zajednički zadatak da maksimalno zaštite" svoje narode dodajući da posebno zabrinjavanja činjenica da se iskusni strani plaćenici šire po regionu.

S tim u vezi, kako je naveo ruski lider, neophodno je "nastaviti razmenu informacija" među zemljama ZNG po ovom pitanju.

Predsednik Rusije je takođe izjavio da još uvek postoji mogućnost da bi teroristi mogli doći do prenosnih protivavionskih raketnih sistema i visokopreciznog oružja sa crnog tržišta Ukrajine, što je ocenjeno kao "ozbiljan izazov" i u kom učestvuju inostrane kriminalne grupe.

Ruski predsednik nadgledao vežbu ruskih nuklearnih snaga

Putin je danas nadgledao vežbu ruskih strateških nuklearnih snaga, javljaju "RIA Novosti".

Kako je objasnio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, u pitanju je obuka za izvođenje masovnog nuklearnog udara kao odgovora na eventualni nuklearni udar neprijatelja.

Putin je pratio vežbe iz situacionog centra Kremlja. On je putem video-linka saslušao izveštaj ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gersimova.

Tokom obuke izvedeno je lansiranje balističke rakete "Jars" sa kosmodroma Pleseck i balističke rakete "Sinjeva" iz Barencovog mora na poligon na Kamčatki. U vežbama su takođe učestvovali avioni Tu-95MS koji su ispalili krstareće rakete.

"Zadaci predviđeni tokom obuke snaga za strateško obuzdavanje izvršeni su u potpunosti, sve rakete su dostigle svoje ciljeve, potvrdivši zadate karakteristike", navodi se u saopštenju Kremlja.

U raportu predsedniku, ministar odbrane je izjavio da je u skladu sa planom pripreme Oružanih snaga Rusije sprovedena obuka za upravljanje ruskim snagama "tokom koje će biti izvršeni zadaci izvođenja nuklearnog udara strateškim ofanzivnim snagama kao odgovor na nuklearni napad protivnika".

To je druga takva vežba ove godine, navodi ruska agencija i podseća da je prva izvedena 19. februara, pet dana pre početka sukoba u Ukrajini.