FSB sprečio napade na nuklearna postrojenja u Rusiji

Iza napada stoji ukrajinska služba, javljaju mediji

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije sprečila je napade na svoja nuklearna postrojenja na Dan pobede, prenose mediji.

Kako pišu "RIA Novosti", napad je organizovala specijalna služba Ukrajine, a meta su bili više od 30 dalekovoda Lenjingradske i Kalinjinske nuklearke, što je trebalo da dovede do zastoja nuklearnih reaktora.

Teroristi su uspeli da dignu u vazduh jednu kulu dalekovoda i miniraju njih četiri u Lenjingradskoj oblasti. Postavljen je eksploziv i ispod sedam kula dalekovoda Kalinjinske nuklearke.

Zaplenjeno je 36,5 kilograma eksplozivnog materijala S-4, 61 detonator strane proizvodnje i 38 tajmera, javlja FSB.

Ruska služba uspela je da privede dve osobe, a objavljena je poternica i za još jednim državljaninom Ukrajine i Rusije, koji se sada nalazi u Belgiji. Sve učesnike diverzije obučila je ukrajinska služba koji su trening prošli u Kijevskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine. Oni su nezakonito prešli preko rusko-beloruske granice u Pskovskoj oblasti Rusije, a u Belorusiju su, kako se navodi, stigli preko Poljske.

Kako pišu mediji, privedene su još dve osobe - državljani Rusije - za koje se sumnja da su pomagali diverzantima. Njihov zadatak je bio da reše probleme koji se tiču logistike.

FSB javlja da su privedena lica priznala umešanost u incident. Ispitivanje se za sada nastavlja, a službe rade na pronalasku svih ostalih lica za koje se sumnja da su umešana u diverziju.