Rusija

Rusija pozvala ambasadore na razgovor zbog Severnog toka

Oštar protest Rusije zbog potpunog odsustva rezultata navodnih nacionalnih istraga koje su vlasti ovih zemalja pokrenule o sabotaži gasovoda Severni tok 1 i 2
Rusija pozvala ambasadore na razgovor zbog Severnog toka© Tanjug/Swedish Coast Guard via AP, File

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je pozvalo ambasadore Nemačke, Švedske i Danske na razgovor u znak protesta zbog odbijanja ovih zemalja da Rusiji dostave rezultate istrage o sabotaži Severnog toka.

Ambasadori Nemačke, Danske i Švedske su 25. maja pozvani na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde im je upućen oštar protest zbog potpunog odsustva rezultata navodnih nacionalnih istraga koje su vlasti ovih zemalja pokrenule o sabotaži gasovoda Severni tok 1 i 2 u septembru 2022. godine, kao i zbog njihove nesposobnosti da obezbede transparentnost istraga, navelo je Ministarstvo, a preneo TASS.

Nekoliko podvodnih eksplozija pogodilo je Severni tok 1 i novoizgrađeni gasovod Severni tok 2 koji povezuju Rusiju i Nemačku preko Baltičkog mora u septembru 2022. godine.

Eksplozije su se dogodile u ekonomskim zonama Švedske i Danske i obe zemlje kažu da su eksplozije bile namerne, ali tek treba da se utvrdi ko je odgovoran.

Švedska, Danska i Nemačka istražuju incident.

Švajcarski list "Tages-Ancajger" i nemački "Zidojče cajtung" nedavno su objavili da je dvoje državljana Ukrajine dovedeno u vezu sa brodom koji nemačke vlasti navodno istražuju u vezi sa sabotažom gasovoda.

Iako je prijavljena kao turistička agencija, firma nema ni telefonski broj, ni veb stranicu, ni zaposlene.

Švajcarski list "Tages ancajger" je ranije tvrdio da su na tom brodu otkriveni tragovi vojnog eksploziva.

Kako se navodi, kompanija je registrovana na ime dvojice Ukrajinaca, od kojih jedan živi na Krimu i ima rusko državljanstvo. Ta osoba je u telefonskom razgovoru sa novinarima negirala bilo kakvu povezanost sa lažnom turističkom agencijom.

image