Zaharova o stanju na KiM: Postupci Prištine protiv Srba približavaju situaciju "vrućoj fazi"

SAD i EU ne deluju kao mirovnjaci, već kao podstrekači sukoba, podrivaju međunarodno-pravne osnove kosovskog rešenja, odlažu postizanje obostrano prihvatljivog rešenja, koje je moguće samo uz podršku Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kazala je portparolka ruskog MSP

Ruska Federacija osuđuje provokativne antisrpske akcije Prištine koje situaciju približavaju vrućoj fazi i ugrožavaju bezbednost Balkana, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Sa zabrinutošću pratimo sledeće zaoštravanje situacije na Kosovu i Metohiji, gde se nastavljaju progoni i nasilje koje organizuju kosovski Albanci nad starosedelačkim srpskim stanovništvom. Najoštrije osuđujemo provokativne korake Prištine, koji su situaciju doveli blizu vruće faze i direktno ugrožavaju bezbednost čitavog regiona Balkana", kazala je Zaharova.

Ona je naglasila da su SAD i EU u potpunosti odgovorne za to. 

"SAD i EU ne deluju kao mirovnjaci, već kao podstrekači sukoba, podrivaju međunarodno-pravne osnove kosovskog rešenja, odlažu postizanje obostrano prihvatljivog rešenja, koje je moguće samo uz podršku Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN", istakla je.

Prema njenim rečima, SAD i EU nisu učinile ništa da "otrezne rukovodstvo kosovskih Albanaca i nateraju ih da ispune svoje obaveze prema Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine".

Prethodno je direktor četvrtog evropskog departmana Ministarstva spoljnih poslova Rusije Jurij Pilipson izjavio da će Rusija nastaviti da podržava Beograd u odbrani njegovih legitimnih prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Svaka odluka o tzv. Kosovu treba da bude prihvatljiva za Srbe i odobrena Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija. Zapad se u svom omiljenom ciničnom stilu selektivno odnosi prema međunarodnom pravu, svim snagama stremeći da zameni ovaj osnovni dokument jednostranim šemama, koje ne uzimaju u obzir fundamentalne interese srpskog naroda i primoravaju na prihvatanje 'državnog suvereniteta' pokrajine", kazao je Pilipson.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stavio je u juče srpsku vojsku u maksimalnu pripravnost zbog situacije na Kosovu i Metohiji zbog jednostranih koraka Prištine. 

Šef države je zatražio i da NATO "hitno zaustavi nasilje nad Srbima" na Kosovu i Metohiji. Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević potvrdio je dovođenje vojske u najviši stepen borbene gotovosti i napredovanje snaga ka Kosovu i Metohiji.