Peskov: Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama - mrtav mehanizam

Napuštanjem Sporazuma se stvara veliki vakum koji treba popuniti novim aktima međunarodnog prava, dodao je portparol Kremlja

Rusija je napustila Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, jer to nije bio živ mehanizam, i to ne krivicom Rusije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Što se tiče Sporazuma, Rusija se uskladila sa de fakto situacijom. Prema tome, neće biti direktnih posledica. Međutim, sada se stvara veliki vakum koji treba popuniti novim aktima međunarodnog prava", kazao je Peskov siguran da će to biti u interesu celog sveta.

Kako bi se to desilo, neophodni su radni odnosi sa velikim brojem država, ali tih odnosa, naglašava Peskov, nema. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas zakon o napuštanju Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

Peskov je siguran da će Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan uskoro obaviti telefonski razgovor, prenose "RIA Novosti".

"Njihov razgovor još nije na rasporedu, ali telefonske razgovore sa predsednikom Turske obično organizujemo u najkraćem mogućem roku. Sa velikom sigurnošću potvrđujem da će lideri Turske i Rusije uskoro razgovarati", objasnio je Peskov.

U Turskoj je u drugom krugu predsedničkih izbora pobedio aktuelni šef države Redžep Tajip Erdogan, koji ovim trijumfom ulazi u treću deceniju vlasti. Erdogan je svoju izbornu pobedu osvojio uz podršku 52.09 odsto glasova Turaka.