Vaseljenski patrijarh ucenio igumana Lavre: Prelazak na stranu raskolnika, pa oslobođenje

Uprkos lošem zdravstvenom stanju zbog dijabetesa, sud u Kijevu produžio mitropolitu Pavlu pritvor na 60 dana

Iguman Kijevsko-pečerske lavre kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mitropolit Pavle, koji se nalazi u kućnom pritvoru, izjavio je da mu je carigradski patrijarh Vartolomej ponudio ukidanje svih optužbi u zamenu za prelazak u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU), piše list "Strana".

"Iguman Kijevsko-pečerske lavre je tokom sudskog saslušanja za produženje pritvora izjavio da ga je pozvao carigradski patrijarh i predložio da ako Pavle i monasi Lavre pređu u PCU pod direktnom potčinjenošću mitropolitu Epifaniju, onda će sve optužbe protiv njega biće povučene", navodi se u publikaciji.

Prethodno je, uprkos lošem zdravstvenom stanju zbog dijabetesa, sud u Kijevu produžio mitropolitu Pavlu pritvor na 60 dana.

Advokat mitropolita smatra da je ovaj postupak nezakonit zbog čega će uložiti žalbu.

Međutim, šanse za oslobađanje mitropolita su minimalne, jer su ovakvi progoni već rasprostranjeni i očigledno je da ukrajinska pravda očigledno nije na strani branilaca pravoslavlja, piše "Ridovka".

Mitropolit Pavle je u obavezi da nosi elektronsku nanogvicu i da boravi daleko od manastira. Smešten je u selu Voronkov u Kijevskoj oblasti, 42 kilometra od manastira.

Sud je odbio zahteve mitropolita da ga ostavi u manastiru a nije pristao ni da mu dozvoli da ide na bogosluženja u Kijevsko-pečersku lavru.

Kijevski sud je namesniku Lavre mitropolitu Pavlu 1. aprila odredio kućni pritvor na dva meseca, i zabranio mu komunikaciju sa vernicima. Mitropolit je optužen za izazivanje međureligijske mržnje zbog kritike raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) i podrške delovanju Ruske Federacije u Ukrajini.

Uprava rezervata Kijevsko-pečerske lavre je 10. marta objavila raskid zakupa na neodređeno vreme objekata kanonske UPC i naredila monasima da napuste teritoriju pre 29. marta. Iguman Lavre, mitropolit Pavle, nazvao je ove radnje "nezakonitim i naglasio da bratija odbija da napusti manastir".

Mitropolit je tada naglasio da oko "Lavre ne može da bude kompromisa i da će bratija ostati do kraja".

Prema njegovim rečima, raskid ugovora o zakupu zgrada Lavre je nemoguć jednostrano i za to potrebna je odluka suda. Takođe, podneta je tužba Privrednom sudu Kijeva o nedopustivosti raskida ugovora o zakupu.