Rusko Ministarstvo odbrane: Kijev izveo teroristički napad dronovima na Moskvu (VIDEO)

Prema rečima predstavnika hitnih službi, dronovi su udarili u dve stambene zgrade u Moskvi

Kijevski režim je u ranim jutarnjim časovima izveo teroristički napad bespilotnim letelicama na objekte u Moskvi, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U napadu dronovima na prestonicu Rusije učetvovalo je 8 dronova avionskog tipa, dodaje Ministarstvo i naglašava da su svi neprijateljski dronovi uništeni.

Tri drona su izgubila kontrolu i skrenula sa cilja zahvaljujući radu ruskih sistema za elektronsko ratovanje, navodi se u saopštenju. Drugih pet dronova je, prema informacijama vojnog resora, oborio protivvazdušni topovsko-raketni sistem "pancir-s".

Istražni komitet radi na ovom slučaju. Prema njihovim informacija, nema povređenih, nekoliko zgrada je minimalno oštećeno.

"Na licu mesta rade gradske službe za vanredne situacije, odeljenje za kriminalistiku i stručnjaci Glavnog istražnog odeljenja ruskog Istražnog komiteta", navodi se u saopštenju.

Utvrđuju se lica umešana u krivično delo, naglasio je Istražni komitet.

Stanovnici predgrađa Moskve su jutros mogli da čuju zvuke eksplozija, jer je radio sistem protivvazdušne odbrane, napisao je guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov na Telegramu.

Ruski sistem PVO je, prema njegovim rečima oborio nekoliko dronova.

Vorobjov je zamolio stanovnike da ostanu mirni i dodao da sve hitne službe rade.

Prema rečima predstavnika hitnih službi, dronovi su udarili u dve stambene zgrade u Moskvi, jednu u Profsajuznoj ulici, drugu u Atlasovoj u Novoj Moskvi, povređenih nema, prenose "RIA Novosti".

"Dron je udario u gornje spratove stambene zgrade u ulici Profsajuzna 98. Uništena je fasada i prozori na zgradi. Žrtava nije bilo", rekao je sagovornik agencije.

Isti incident dogodio se u stambenoj zgradi od 24 sprata u Atlasovoj ulici u Novomoskovskom upravnom okrugu, gde je takođe uništena fasada, i nije bilo žrtava, precizirao je on.

Prema informacijama agencije, treći dron je udario na zgradu na Lenjingradskom prospektu u Moskvi, tamo se trenutno naleze specijalne službe, stanari okolnih zgrada su izašli na ulicu.

Zvuk koji je jutros probudio Moskovljane je, kako pišu "RIA Novosti" nalik na eksploziju, sličan zvuku grmljavine.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sabjanin pozvao je ljude da veruju samo zvaničnim izvorima i da ne šire neproverene informacije. U napadu bespilotnih letelica, dodao je, nije bilo teže povređenih.

"Prema informacijama medicinskih službi, u ovom trenutku niko od stanara oštećenih stanova nije teže povređen. Dve osobe su zatražile medicinsku pomoć. Hospitalizacija nikome nije bila potrebna, neophodna pomoć im je ukazana na licu mesta. Specijalne službe i nekoliko ekipa hitne pomoći nastavljaju sa radom na mestu incidenata", napisao je gradonačelnik na Telegramu.

Stanari koji su ranije evakuisani su se vratili u svoje stanove, specijalne službe su preuzele sve neophodne mere, napisao je Sabjanjin na Telegramu. 

"Iz bezbednosnih razloga, tokom rada službi hitne pomoći, evakuisani su stanari nekoliko ulaza dveju zgrada koje su pogođene dronovima. Čim specijalne službe završe sa radom, stanari će moći da se vrate u svoje stanove", napisao je ranije Sabjanin na Telegramu.

Potvrdio je da je ruski sistem PVO oborio nekoliko dronova u predgrađu i pozvao stanovnike da ostanu mirni.

Hitne službe su na terenu, istražuju okolnosti napada, nekoliko ulica je zatvoreno.