Peskov: Putin nije poslao poruku Zelenskom

Portparol Kremlja precizirao je da ruski predsednik nije uputio nikakvu poruku za ukrajinskog lidera preko predsednika Gvineje Bisao Umaroa Sisoka Embala

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin nije poslao nikakvu specijalnu poruku ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom o mogućem dijalogu Moskve i Kijeva preko predsednika Gvineje Bisao Umaroa Sisoka Embala sa kojim se u utorak sastao u rezidenciji predsednika.

"Nikakve konkretne poruke u ovom slučaju nije bilo niti se razgovaralo o tome", objasnio je Peskov.

On je takođe dodao da je jedan član delegacije afričke države izrazio želju da prenese Putinov stav ukrajinskoj strani.

"Predsednik Ruske Federacije je obavestio svog kolegu o tome kako su prošli pregovori Rusije i Ukrajine, od kojih je Kijev na kraju odustao", precizirao je portparol Kremlja.

Peskov je precizirao da je Putin tokom razgovora sa predsednikom Gvineje Bisao, objasnio svom kolegi kako su vođeni pregovori u martu i kako su radili pregovarački timovi, ruski i ukrajinski.

 "Putin je rekao da je tekst sporazuma zapravo bio gotov, da su se strane donekle usaglasile, a onda je ukrajinska strana iznenada napustila pregovarački sto. Izjavili su da nisu spremni da nastave pregovore, a zatim se ta nespremnost pretočila u zakon koji zabranjuje ukrajinskoj strani, predsedniku Ukrajine i svima ostalima da pregovaraju sa Rusijom i sa predsednikom Putinom", zaključio je portparol Kremlja.

Peskov je istakao da je ruski predsednik istovremeno naglasio da se takva nespremnost za pregovore i odbacivanje već dogovorenih sporazuma očigledno dešavaju pod naredbom Vašingtona.

On je ponovio da "Rusija i dalje ne menja svoj stav i da je spremna da obezbedi svoje interese za pregovaračkim stolom, ali da ukrajinska strana i dalje nije zainteresovana".