Rusija

Ukrajinci granatirali pograničnu oblast u Rusiji: Počela evakuacija dece

Ukrajinske trupe neprestano granatiraju Belgorodsku oblast, a noćas je izveden najjači udar.
Ukrajinci granatirali pograničnu oblast u Rusiji: Počela evakuacija decewww.globallookpress.com © Maxym Marusenko/ZUMAPRESS.com

Noćas je ponovo gađana pogranična teritorija Rusije, grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti, a tokom granatiranja je stradalo četvoro ljudi.

"Situacija u Šebekinu se pogoršava. Noćas, oko 3 sata, izvedeno je intenzivno bombardovanje grada. Četiri osobe su povređene. Svima se pruža pomoć. Hvala Bogu, niko nije preminuo. Svi su odmah prebačeni u belgorodsku bolnicu. Jedan muškarac ima rane od gelera na vratu i leđima, njegovo stanje je ozbiljno, dok jedna žena ima gelere na ruci i podlaktici", napisao je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

Prema njegovim rečima, još dvema ženama je ukazana pomoć na licu mesta. Guverner je naveo i da su granate raketnog sistema "grad" razbile prozore, oštetile fasade i krovove na osam stambenih zgrada, četiri privatna domaćinstva, školi i na dve upravne zgrade. Jedna prodavnica je izgorela, a oštećeno je 12 automobila.

"Sada službenici administracije kreću u obilazak pogođene teritorije od vrata do vrata. Danas počinjemo sa obnovom. Obim posla je veoma veliki. Trudićemo se da sve uradimo što je pre moguće", istakao je Gladkov.

Ukrajinske trupe neprestano granatiraju Belgorodsku oblast. Od aprila prošle godine na toj teritoriji je proglašen visok (žuti) nivo terorističke pretnje. Poslednjih nedelja masovnim udarima posebno su bila izložena pogranična mesta Šebekinskog i Grajvoronskog okruga. Samo prethodnog dana Šebekinski okrug je gađan više od 150 puta.

Na svom Telegramu Gladkov je najavio da će deca biti evakuisana iz ovih oblasti.

"Počinjemo da evakuišemo decu iz Šebekinskog i Grajvoronskog okruga. Danas će prve tri stotine biti poslato u Voronjež. Pokušaću da odem da ih ispratim", napisao je.

Gladkov ističe, da će na poziv gubernatora Voronješke oblasti Aleksandra Guseva, deca školskog uzrasta biti upućena u dečiji zdravstveni kamp "Landiš".

image