Rusija

Lavrov u Mozambiku: Amerika da se ne meša u odnose Moskve i Južne Afrike

Situacija u Ukrajini je rezultat višegodišnje pozicije Zapada po pitanju uzdržavanja i slabljenja Rusije
Lavrov u Mozambiku: Amerika  da se ne meša u odnose Moskve i Južne Afrikewww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov savetovao je američkom ambasadoru u Južnoj Africi da se ne meša u odnose Rusije i Južne Afrike.

"Ako se američkom ili bilo kom drugom prekookeanskom ambasadoru nešto učinilo, onda generalno treba da znate svoje mesto i da se ne mešate u tuđe poslove. Ako se dotaknemo teme snabdevanja oružjem, još jednom ću naglasiti da mi nikada ne krše međunarodne norme. A naše zapadne kolege ih krše proglašavajući neutralnost u vezi sa dešavanjima u Ukrajini i to dok pumpaju ovu zemlju ogromnom količinom savremenog, dalekometnog i nebezbednog naoružanja, uključujući i municiju sa osiromašenim uranijumom", izjavio je Lavrov koji je u poseti Mozambiku, odgovarajući na molbu da komentariše reči američkog ambasadora u Južnoafričkoj Republici da ta država šalje oružje u Rusiju.

Naveo je da su Južna Afrika i Rusija suverene države koje grade međusobne odnose u skladu sa normama i principima međunarodnog prava.

"Američkim ambasadorima bi bilo bolje da se pozabave svojim imidžom u očima strane javnosti", zaključio je Lavrov. Ranije je američki ambasador Ruben Brigeti optužio Južnu Afriku da navodno isporučuje oružje Rusiji, a nakon toga je usledio zvanični protest Ministarstva spoljnih poslova.

Kada je u pitanju odnos Rusije i Mozambika, Lavrov je rekao da se dve zemlje slažu u većini međunarodnih pitanja i da zajednički polaze od stava da međunarodno pravo i ustav UN nemaju alternativu i da moraju da se primenjuju bez dvojnih standarda, uključujući princip suverene ravnopravnosti država.

Razgovarali smo o situaciji u Ukrajini, koja je rezultat višegodišnje pozicije kolektivnog zapada po pitanju uzdržavanja i slabljenja Rusije, zajedno sa ekspanzijom NATO-a ka našim granicama, pretvaranje Ukrajine u antirusku teritoriju, i kroz korišćenje kijevskog režima za stvaranje grube, agresivne i rusofobne kampanje.

Lavrov je naglasio da Zapad daje oružje kijevskom režimu, "čiji zvanični predstavnici gromoglasno prete da će pobiti sve Ruse".

Komentarišući reči britanskog ministra spoljnih poslova Džejmsa Kleverlija, Lavrov je naveo da London direktno podstiče Kijev da izvrši terorističke operacije protiv Rusije. 

"London podstiče ceo Zapad na otvoreniju i ozbiljniju podršku Ukrajini. Britanski ministar spoljnih poslova je na televiziji ili na društvenim mrežama tvrdio da Velika Britanija ne podstiče udare na samoj ruskoj teritoriji, već 'ukrajinske vlasti i ukrajinske oružane snage bolje znaju kako žele da obezbede svoj teritorijalni integritet'. Ovo je direktno podsticanje na ono što teroristi iz Kijeva rade", rekao je šef ruske diplomatije.

image