Vojska Kadirova u Donbasu: Ruske snage u ofanzivi

Jurišni odredi ruske 5. motorizovane brigade i jedinice specijalnih snaga Ahmat uspešno napadaju ukrajinske trupe u blizini grada Marjinka

Specijalne snage Ahmata napadaju ukrajinske trupe u blizini grada Marjinka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruske snage sprovode ofanzivne operacije protiv ukrajinskih trupa u oblasti izvan Donjecka u Donbasu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Jurišni odredi ruske 5. motorizovane brigade i jedinice specijalnih snaga Ahmat uspešno napadaju ukrajinske trupe u blizini grada Marjinka, oko 30 kilometara zapadno od glavnog grada ruske Donjecke Narodne Republike (DNR), objavio je "RT internešnel".

Jedinica Ahmat je deo Nacionalne garde Rusije i smeštena je u Čečenskoj Republici. Ime je dobio po Ahmadu Kadirovu, prvom predsedniku regiona i ocu sadašnjeg lidera Ramzana Kadirova.

Izveštaji o uspešnim napadima dolaze nakon što je Kadirov u utorak izjavio da će se čečenske jedinice naći u borbama u DNR, dodajući da se trupe "spremaju za jurišnu akciju".

Ministarstvo je takođe saopštilo da je Ukrajina izgubila 200 vojnika u oblasti Donjecka, kao i tri oklopna i 12 transportnih vozila, jedan komad artiljerije i dva višecevna raketna sistema.

Ruske snage su takođe uništile poslednji ratni brod ukrajinske mornarice Jurij Olefirenko, navodi se u saopštenju. Desantni brod iz sovjetske ere potopljen je u visokopreciznom udaru u lučkom gradu Odesi, tvrdi Ministarstvo.

Dodaje se da je u poslednja 24 sata ruska protivvazdušna odbrana presrela 12 projektila lansiranih iz raketnih sistema HIMARS američke proizvodnje, kao i jednu raketu dugog dometa "storm šedou" koju je isporučila Velika Britanija.