Rusija

Putin pozvao predsednika Eritreje na samit Rusija-Afrika

Razgovor dvojice lidera održava se u Moskvi
Putin pozvao predsednika Eritreje na samit Rusija-Afrikawww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je pozvao predsednika Eritreje Isajasa Afeverkija da prisustvuje samitu Rusija-Afrika koji će se ove godine krajem jula održati u Sankt Peterburgu.

Poziv je upućen za vreme susreta dvojice lidera u Moskvi.

"Kao što znate, ove godine održavamo drugi samit Rusija-Afrika. Poštovani gospodine predsedniče, Vi ste takođe pozvani na ovaj događaj. Nadam se da ćete moći da dođete", rekao je ruski lider.

Putin je svom afričkom kolegi takođe čestitao 30 godina od kako je Eritreja stekla nezavisnost. Ovaj praznik se, kako je dalje kazao, "poklapa sa datumom kada su uspostavljeni diplomatski odnosi između naših zemalja".

Perspektive razvoja ekonomskih odnosa Eritreje i Rusije "nisu loše", ocenio je Putin, nakon čega je najavio da je u planu potpisivanje novih sporazuma.

"Sarađujemo u okviru UN-a. Naši odnosi u humanitarnoj sferi se prilično dobro razvijaju, desetine eritrejskih studenata su se već školovali u Ruskoj Federaciji i ovaj proces se nastavlja", rekao je on.

Predsednik Eritreje je sa svoje strane poželeo ruskom predsedniku sreću tokom čitavog ovog perioda transformacija kroz koji svet danas prolazi, jer je ubeđen da će Rusija u svemu tome odigrati bitnu ulogu.

"Svetski poredak je na ivici transformacije i to zahteva objektivnu procenu i međusobne konsultacije. Nadam se, odnosno, ja sam ubeđen da će Rusija odigrati svoju ulogu u ovoj misiji čitavog čovečanstva na putu do solidarnosti i saradnje između slobodnih naroda. U tom kontekstu želeo bih da Vam poželim puno uspeha na tom putu", rekao je lider Eritreje.

Prema njegovim rečima, "bezumna ideologija" i nesuzbijanje koraka koji su poslednjih 30 godina vodili dominaciji jedne grupe zemalja doveli su do velikog broja kriza i problema. 

To je "najozbiljnija barijera" koja stoji na putu razvoja čovečanstva, ocenjuje Afeverkij.

image