Maskovi sateliti mogu da postanu legitimna vojna meta Rusije

Upotreba zapadnih satelita u pomaganju ukrajinskoj vojsci izuzetno je opasan trend, upozorio je Konstantin Voroncov

Civilni sateliti iz Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznica mogli bi da postanu legitimni vojni cilj Rusije u konfliktu u Ukrajini.

Zamenik direktora Odeljenja za kontrolu naoružanja ruskog Ministarstva spoljnih poslova Konstantin Voroncov upozorio je u Ujedinjenim nacijama da je upotreba zapadnih satelita u pomaganju ukrajinskoj vojsci izuzetno opasan trend, preneo je Rojters.

"Kvazi-civilna infrastruktura mogla bi postati legitimna meta za uzvratni udar", rekao je Voroncov.

Dodao je i da je zapadna upotreba takvih satelita u konfliktu u Ukrajini provokativna.

"SAD i njegovi saveznici uključuju komponente civilne svemirske infrastrukture, kao i one komercijalne, u oružani konflikt", bio je jasan Voroncov.

On nije poimenično naveo na koje komercijalne satelite se odnose njegove opaske, ali nije teško izvući zaključak da se radi o "Starlinku" kompanije "Spejsiks" Ilona Maska koji pruža "internet podršku" u Ukrajini, ne samo građanima, već i vojsci.

Osim brojnih napisa u zapadnim medijima, u kojima je naširoko hvaljena korisnost Maskovih satelita za komunikaciju i kretanje ukrajinske vojske, kada je "Spejsiks" objavio da više neće moći da finansira troškove "Starlinka" u Ukrajini, pismom se obratio upravo Pentagonu da preuzme milionske troškove na sebe.

Si-En-En je imao uvid i u julsko pismo komandanta ukrajinske vojske generala Valerija Zalužnog u kojem on traži još 8.000 "Starlink" terminala.