Zaharova o odnosu Rusije i Moldavije: Laž je da nije bilo poštovanja

Uvek smo poštovali vašu zemlju i narod, sa kojim smo toliko istorijski povezani i uvek smo osećali da je to obostrano, poručila portparolka ruskog MSP

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je lažima reči predsednice Moldavije Maje Sandu da nikada nije postojalo međusobno poštovanje između Moskve i Kišinjeva.

Naime, Sandu je ranije izjavila da u odnosima sa Rusijom, Moldavija nikada nije uživala poštovanje, iako je, prema njenim rečima, Kišinjev uložio mnogo napora za to.

"Opet laž. Uvek smo poštovali ovu zemlju i njen narod, sa kojim smo toliko istorijski povezani. I uvek smo osećali da je to obostrano", napisala je Zaharova na Telegramu.

Zaharova je dodala da aktuelna predsednica Moldavije, koja poseduje rumunski pasoš, i slični nakaradni pseudopolitičari nemaju poštovanja prema narodu ove divne zemlje, kome je čak otela i jezik.

Maja Sandu je ranije potpisala zakon kojim je zvanični jezik ove države postao rumunski. 

"Danas sam potpisala zakon, koji potvrđuje istorijsku istinu, a to je da je državni jezik Moldavije rumunski", napisala je ona na Fejsbuku. 

Prema njenim rečima, "svi oni koju su desetinama godinama tvrdili da građani Moldavije govore na 'moldavskom', a ne na rumunskom jeziku imali su jedan cilj - da nas razdvoje". Na ovaj način, kako je dalje objasnila, svima njima bilo je lakše da sebi potčine naciju i da je kontrolišu.